Amy Posted May 20 Share Posted May 20 Miałam wypadek przy pracy w Holandii 2 lata temu, ale nie chcialam starać sie o odszkodowanie bo dalej tam pracowalam. Teraz zmieniam pracodawce i chciałabym spróbować. Czy należy mi sie odszkodowanie za wypadek i ile mam czasu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Izabela Stryjewska Posted May 22 Share Posted May 22 Dzień dobry, O odszkodowanie za wypadek przy pracy w Holandii można się starać do 5 lat. Zdecydowanie jednak im szybciej tym lepiej, chociażby ze względu na kwestię ewentualnych dowodów. Nie każdy wypadek przy pracy upoważnia do wypłaty odszkodowania a do jego dochodzenia konieczne są: - wina pracodawcy lub współpracownika za zaistniałe zdarzenie, - uszczerbek na zdrowiu potwierdzony dokumentacją medyczną. Wobec powyższego kluczowe w Pani przypadku będą informacje, w jakich okolicznościach/z jakiego powodu doszło do wypadku oraz jakich urazów Pani doznała? Jeżeli sporządzono protokół ze zdarzenia takie informacje powinny być tam zawarte. Jeżeli nie - konieczni będą świadkowie, którzy to potwierdzą. Jeżeli wina za wypadek leży po Pani stronie (nieuwaga, czy też nieszczęśliwy wypadek bez udziału osoby trzeciej) - nie ma możliwości dochodzenia odszkodowania. Izabela Stryjewska Campter Odszkodowania kom. 690 622 575, mail: i.stryjewska@campter.pl ul. Oświęcimska 7 42-700 Lubliniec www.campter.pl Skonsultuj bezpłatnie swoje prawa do odszkodowania Quote Izabela Stryjewska Campter Odszkodowania kom. 690 622 575, mail: i.stryjewska@campter.pl ul. Oświęcimska 7 42-700 Lubliniec www.campter.pl Skonsultuj bezpłatnie swoje prawa do odszkodowania Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts