Jump to content
Forum Odszkodowania

Wymusiłem pierszeństwo motocykliście,poszkodowany ma złamaną nogę.

Recommended Posts

Witam, wymusiłem samochodem pierwszeństwo motocykliście,(NAPRAWDE GO NIE ZAUWAŻYŁEM SŁABA WIDOCZNOŚĆ)poszkodowany ma złamaną nogę jest po 2 operacjach nogi ma druty.. prawo jazdy miałem.. poszkodowany też miał wszyscy trzeźwi. Czeka mnie sprawa w sądzie. Art 177. Pytanie brzmi czy ktoś miał podobną sytuację i jak finalnie został ukarany przez sąd? Gdyż art 177 nie mówi nic dobrego,Pozdrawiam.

• 3 weeks later...

Witam serdecznie,

uznanie za sprawcę wypadku drogowego (w przypadku, jeśli poszkodowany doznał obrażeń ciała powyżej dni 7) nie musi wiązać się jeszcze z wyrokiem karnym lub karą więzienia. W trakcie procesu karnego można wskazać na okoliczności sprawy, brak wcześniejszych wykroczeń, nieposzlakowaną opinię, wnioskując o warunkowe umorzenie kary. Jeśli poszkodowany nie będzie miał co do tego zastrzeżeń, możliwe będzie zakończenie sprawy w taki sposób. Należy pamiętać, że warunkowe umorzenie kary nie jest równoznaczne z brakiem odpowiedzialności, która jest konieczna by ubezpieczyciel wypłacił odszkodowanie.

W przypadku, jeśli wypadek nie był spowodowany przestępstwem, nie będzie konieczności pokrywania odszkodowania z własnej kieszeni,

Pozdrawiam

Marta Sordon

Campter Odszkodowania

tel. +48 795 005 188 ul. Oświęcimska 7, 42-700 Lubliniec

www.campter.pl

Skonsultuj bezpłatnie swoje prawa do odszkodowania