imported_Elzbieta Posted April 28, 2008 Share Posted April 28, 2008 Witam.W październiku 2007 roku w wyniku wypadku przy pracy skręciłam staw skokowy. Po 2 miesiącach zwolnienia, pomimo nadal odczuwalnego bólu, lekarz zakończył leczenie a ZUS przyznał mi jednorazowe odszkodowanie. Następnie zgłosiłam się do innej przychodni, gdzie stwierdzono już zestarzałe uszkodzenie więzozrostu strzałkowo piszczelowego. 2 miesięczna rehabilitacja nie przyniosła rezultatu, a lekarz skierował mnie do szpitala na zabieg ortopedyczny ( stabilizacja srubą). Obecnie przebywam na zwolnieniu lekarskim wystawionym przez szpital. Czy istnieje możliwość aby uzano to za powikłania po wypadku przy pracy i wypłacano mi 100% zasiłku chorobowego z ubezpieczenia wypadkowego (a nie standardowe 80%) Jeśli tak to jakich formalności powinnam dopełnić. Z góry dziękuję za jakiekolwiek informacje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ewania Posted April 29, 2008 Share Posted April 29, 2008 Powinnaś zwrócić się do lekarza z prośbą o wystawienie zaświadczenia, że leczenie ma związek z urazem doznanym w październiku 2007r.I takie zaświadczenie dostarczyć płatnikowi (czyli pracodawcy, jeśli to on wypłaca Ci wynagrodzenie). Kadry/płace dołączą do dokumentacji zwolnień "chorobowych",żeby w razie kontroli ZUS mieć "podkładkę" naliczenia 100% "chorobowego".Powiem szczerze, że znam zakłady pracy, które honorują nawert jedynie OŚWIADCZENIE pracownika, że zwolnienie ma związek z WPP. Skutki prawne - w razie gdyby okazało się, że pracownik wyłudził nienależne świadczenie obciążają wówczas pracownika. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
imported_Elzbieta Posted April 30, 2008 Author Share Posted April 30, 2008 Bardzo dziękuję za odpowiedź. W poniedziałek zgłoszę się do szpitala po to zaświadczenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts