michalzielony Posted March 30, 2007 Share Posted March 30, 2007 Witam. Dokladnie 6 marca 2007 roku złamałem prawą rękę, włożono mi ją w gips do dziś (30.03). Było to złamanie kości promieniowej, po zdjeciu gipsu dostalem zwolnienie z w-fu do końca roku szkolnego. Mojego brata kolega, złamał rękę w tym samym miejscu, tydzien wczesniej, rowniez tydzien wczesniej mu zdjeli. Zwolnienia z w-fu nie mial, moje pytanie brzmi czemu tak się stało? Lekarze przy zdejmowaniu odrazu powiedzial ze do konca roku szkolnego i tyle nic nie sprawdzali mi reki ani nic. Czy konieczne jest te zwolnienie do konca roku szkolego? Drugie moje pytanie brzmi ile mniejwiecej moge dostac odszkodowania z PZU i w jakim czasie? P.S - jak ma prrzebiegac moja rehabilitacja zeby reka byla w pelni zdrowa? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Campter.pl Posted April 2, 2007 Share Posted April 2, 2007 Mogę wypowiedzieć się w zakresie pytania nr 2. Odszkodowanie jakiego może się domagać przysługuje Ci z tytułu ubezpieczenia szkolnego. To jaką kwotę otrzymasz zależy od sumy ubezpieczenia oraz % trwałego uszczerbku na zdrowiu. Jaki procent uszczerbku na zdrowiu u Ciebie występuje stwierdzi lekarz orzecznik zakładu ubezpieczeń, w którym twoja szkoła podpisała umowę ubezpieczenia i pod warunkiem, że takie ubezpieczenie opłacałeś ty lub twoi rodzice. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gabriel98 Posted June 28, 2020 Share Posted June 28, 2020 Upadając z roweru doznałem złamania kości promieniowej w nadgarstku. Pzu przyznało mi tylko 2% uszczerbku i wypłacili mi 100zł. Wcześniej kiedy miałem skręconą kostkę podczas meczu uznali mi 3% uszczerbku. To dość niesprawiedliwe, bo noga wróciła do sprawności po 2-3 tygodniach a rękę miałem w gipsie przez 4 a potem jeszcze rehabilitacja. Czy zwrócą mi koszty leków i rehabilitacji którą musiałem opłącić z własnych pieniędzy bo jakbym czekał na NFZ to może w przyszłym roku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marta Sordon Posted June 29, 2020 Share Posted June 29, 2020 Witam, jeśli złamanie nasady dalszej kości promieniowej było w miejscu typowym bez przemieszczenia i po zdjęciu opatrunku gipsowego zrosło się prawidłowo nie pozostawiając ograniczenia w zakresie ruchomości uszczerbek na zdrowiu związany z tym złamaniem może być faktycznie minimalny. Oczywiście nie sposób porównać złamania do skręcenia, jednakże w odszkodowaniu orzekany jest trwały uszczerbek na zdrowiu. Więcej na ten temat w naszym poradniku: https://odzyskaj.info/poradnik-odszkodowania/uszczerbek-na-zdrowiu-a-dochodzenie-roszczen-z-ubezpieczenia-nnw/ W kwestii zwrotu kosztów leczenia i rehabilitacji - ubezpieczenia indywidualne (nw, na życie) obejmują jedynie odszkodowanie za doznany uszczerbek na zdrowiu. Chyba, że zakres polisy został rozszerzony o klauzulę związaną ze zwrotem kosztów leczenia, odszkodowaniem za pobyt w szpitalu lub innym zakresem dodatkowym. Warto zapoznać się z zapisami samej polisy, gdyż pozwoli to uzyskać zwrot poniesionych wydatków na leczenie. Pozdrawiam Marta Sordon Quote Pozdrawiam Marta Sordon Campter Odszkodowania tel. +48 795 005 188 ul. Oświęcimska 7, 42-700 Lubliniec www.campter.pl Skonsultuj bezpłatnie swoje prawa do odszkodowania Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts