jacekniechajczyk Opublikowano 14 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2008 Witam serdecznie, proszę o pomoc w następującej kwestii: Tydzień temu zostałem poszkodowany w wypadku komunikacyjnym w autobusie MPK jadąc z pracy do domu. Doznałem złamania ręki, zwolnienie lekarskie na dzień dzisiejszy wynosi 6 tygodni. Mam pytanie, czy mogę ubiegać się o odszkodowanie od miejskiego przewoźnika MPK z polisy OC za poniesione szkody zdrowotne a w późniejszym terminie za rehabilitację, oraz za tak długi okres niezdolności do pracy. Chodzi o różnice w wynagrodzeniu w wymiarze pełnym do tego, jakie otrzymuje się na zwolnieniu lekarskim. Oraz czy mogę ubiegać się odszkodowanie od zakładu pracy wynikające z opłacania składki ZUS. Z góry dziękuję za odpowiedź i pomoc w tej sprawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adono Opublikowano 20 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2008 Witam możesz starać się o odszkodowanie z polisy OC sprawcy wypadku (czyli w tym wypadku od przewoźnika MPK). Możesz starać się o zwrot kosztów leczenia, rehabilitacji oraz utraconych dochodów. Jednak o odszkodowanie z ZUS-u można sie starać tylko za wypadek przy pracy, niestety nie obejmuje ono wypadków w drodze do i z pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 20 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2008 Tym niemniej - czy zglosilas zdarzenie w pracy jako WYPADEK W DRODZE z pracy do domu? To wazne, bo - pomimo, ze nie ma juz jednorazowych odszkodowan z tytulu wypadkow w drodze do pracy i z pracy to jednak, jesli wypadek jest takim wypadkiem wplasnie i pracodawca sporzadzi karte wypadku - Twoje zwolnienie chorobowe bedzie platne cale 100% a nie tylko 805. Przy tak dlugim zwolnieniu - chyba warto sie postarac o sporzadzenie takiej karty, prawda?Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi