WojtasMUtd Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Witam, mam następujący problem. W zeszłym tygodniu wraz z 2 innymi osobami miałem wypadek (jako pasażer). Próbując uniknąć zderzenia z dzikiem kierowca odbił gwałtownie na lewy pas, po czym auto zjechało do rowu i uderzyło w drzewo. Niestety chwile przed wypadkiem wszyscy trzej spożywaliśmy alkohol. W wyniku wypadku doznałem skomplikowanego złamania prawej ręki oaz niegroźnych stłuczeń. Wg. chirurgów leczenie wraz z rehabilitacją wyłączy mnie z aktywności fizycznej na okres 10 miesięcy.Zastanawia mnie czy fakt, iż byłem pod wpływem alkoholu wpłynie na decyzję o wysokości odszkodowania i o decyzji przyznania mi go...? Chciałbym również wiedzieć, na jakie odszkodowanie mogę liczyć...tzn z jakiego tytułu. Jestem osobą młodą i zupełnie nie orientuję się w powyższym temacie, będę wdzięczny za każde infornacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Campter Odszkodowania Opublikowano 3 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2008 Fakt jazdy samochodem jako pasażer w stanie nietrzeźwości nie wpłynie na wysokość odszkodowania, a tym bardziej nie może być podstawą odmowy wypłaty takiego odszkodowania. Jednakże fakt spożywania alkoholu z kierowcą (zakładam, że kierowca również był nietrzeźwy) i jazda pojazdem z takim kierowcą spowoduje zastosowanie przyczynienia się Pana do szkody i niestety zmniejszenia odszkodowania nawet do 50%. Wysokość zadośćuczynienia bez analizy dokumentacji medycznej i zapoznania się ze sprawą niestety nie jest możliwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtasMUtd Opublikowano 8 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2008 Serdecznie dziękuję za wyjaśnienie.Mam jeszcze jedno pytanie:Czy odszkodowanie w sytuacji gdy kierowca był pod wpływem alkoholu będzie egzekwowane bezpośrednio od niego, czy może z Ubezpieczenia zakładu pracy w którym jestem zatrudniony? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Campter Odszkodowania Opublikowano 9 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2008 Odszkodowanie dla Pana będzie wypłacone przez ubezpieczyciela, który objął ochroną OC pojazd. Jednak w sytuacji, gdy sprawca był nietrzeźwy, to należy się liczyć z faktem, że ubezpieczyciel w drodze regresu będzie czynił starania o odzyskanie tej kwoty od sprawcy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi