Jump to content
Forum Odszkodowania

czy należy mi się odszkodowanie od miasta

slonik
 Share

Recommended Posts

wracając z pracy podknełem się na drodze i wpadłem do rowu z wys 3m złamałem kręgosłup trzon l5 mało tego potym zdarzeniu moja żona zczeła krwawić i pare dni póżniej poroniła jeżeli mi sie należy to gdzie mam sie z tym udać

Jesli jestes ubezpieczony indywidualnie/prywatnie to do swojego agenta ubezpieczeniowego. Jesli jestes ubezpieczony grupowo w zakladzie pracy to do kogos w kadrach lub płacach kto prowadzi te sprawy.

Ponadto - pracodawca ma obowiazek sporzadzic karte wypadku w drodze z pracy do domu. Jesli okaze sie, ze wypadek spelnia warunki do uznania go za wypadek w drodze z pracy do domu to zwolnienie lekarskie bedziesz mial 100% płatne.

Niestety - kilka lat temu zlikwidowano inne swiadczenia z tytulu "wypadkow w drodze" - tak wiec nie ma tez jednorazowych odszkodowan z ZUS-u z tego tytulu (jak to ma miejsce przy wypadkach PRZY pracy).

Dalej - CO bylo przyczyną potknięcia? KTO odpowiada za niezabezpieczony głeboki wykop/rów? CZY byl on niezabezpieczony? Jak to sie stalo, ze niezabezpieczony byl w poblizu drogi, po ktorej chodzą piesi?

Czy byla moze jakas duza nierownosc chodnika? Czy znajdzie sie jakas przyczyna lezaca po stronie zarządcy/administratora tego terenu, gdzie się potknąłeś?

Jeśli tak - możesz starać się o odszkodowanie od niego na drodze powództwa cywilnego, czyli z OC. Wtedy weźmie się pod uwagę pozostałe okolicznosci (oprocz Twoich obrazen) - czyli rowniez poronienie żony.

Istotne bedzie rowniez, czy byles w momencie wypadku trzezwy?

Pozdrawiam.