Zofia Opublikowano 31 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2008 W pażdzierniku 2007 roku wychodząc z pracy o 15.05 będąc jeszcze na terenie zakładu pracy wywróciłam się tak nieszczęśliwie,że naderwałam łąkotkę.Niestety objawy kontuzji wyszły dopiero w styczniu(odkąd jestem na L4).Nie zgłosiłam faktu wywrócenia się w dziale BHP od razu tylko po czasie tzn. teraz kiedy musiałam podać się zabiegowi artroskopii.Czy mogę starać się o odszkodowanie z ZUS-u mimo,że zgłosiłam te zdarzenie po czasie? Chcę nadmienić,że mam dwóch świadków zdarzenia,którzy dobrze pamietają mój upadek.Jest jedynie problem z ustaleniem dokładnej daty czyli dnia wypadku.Co robić?Z poważaniem Zofia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 31 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2008 Widzisz, Zofio - problem polega na tym, że chociaz pracownik moze zglosic wypadek duzo po czasie (nie ma przedawnienia) i pracodawca musi postepowanie powypadkowe przeprowadzic, to najprawdopodobniej Twoj wypadek moze nie zostac uznany za wypadek przy pracy wlasnie z uwagi na brak mozliwosci wiarygodnego stwierdzenia zwiazku z pracą. Jesli nawet trudno odtworzyc, w ktorym to bylo dniu to i trudno bedzie ustalic cale okolicznosci zdarzenia i jego przyczyny. Czyli - czy bylo np. mokro i ślisko (pogoda, świezo umyta posadzka), jakie byly w danym dniu warunki pracy itp.Dlatego TAK ISTOTNE JEST NIEZWLOCZNE ZGLASZANIE takich zdarzen, po prostu leży to w interesie pracownika. Zloz wniosek do pracodawcy o przeprowadzenie postepowania i uznanie zdarzenia, do ktorego doszlo w dniu.....(no wlasnie - w jakim?) za wypadek przy pracy. Ale nie liczylabym za bardzo na uznanie wypadku. Probowac jednak zawsze warto, bo o odszkodowanie z ZUS mozesz starac sie tylko wtedy, gdy bedzie to wypadek przy pracy albo traktowany na rowni z wypadkiem przy pracy.Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zofia Opublikowano 31 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2008 Dziękuję za odpwiedź.Proszę jeszcze mi wyjaśnić kiedy wypadek będzie traktowany przez ZUS cytuję: "na równi z wypadkiem przy pracy"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 22 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2008 Zofia wrote:Dziękuję za odpwiedź.Proszę jeszcze mi wyjaśnić kiedy wypadek będzie traktowany przez ZUS cytuję: "na równi z wypadkiem przy pracy"?Wtedy, kiedy nie bedzie mnial bezposredniego zwiazku z wykonywana praca ale jednak ten zwiazek bedzie. Np. w drodze na delegacje, na szkolenie itp.Są to szczegolne sytuacje i trudno tak jednoznacznuie okreslic. Wypadki te nazywaja sie tak z uwagi na to, ze sa TRATOWANE NA ROWNI z wypadkami przy pracy w ZAKRESIE PRAWA DO SWIADCZEN ZUS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi