alicjakkk Posted January 19, 2007 Share Posted January 19, 2007 Witam,w związku z wczorajszą wichurą poważnie uszkodzony został mój samochód przez spadające dachówki i deski z budynku w którym mieszkam. Samochód stał po prostu pod domem, nie posiadam garażu, posiadam pakiet AC. Czy mogę egzekwować i jak powinnam egzekwować odszkodowanie od administratora/właściciela budynku??NA domiar złego w dachu znajduje się ogramona dziura przez strych oglądamy niebo a administracja nic nie robi z tym... deszcz pada, komin naruszony i nie można ogrzewać po prostu katastrofa. Bardzo proszę o poradę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Campter.pl Posted January 20, 2007 Share Posted January 20, 2007 Należy zwrócić się z pismem do tegoż zarządcy/zarządu z żądaniem odszkodowania niezależnie od tego czy wykupił od pakiet ubezpieczeniowy czy też nie. Zawsze jednak może Pani skorzystać z odszkodowania z AC, które jednak może zawierać różne postanowienia wyłączające odpowiedzialność zakładu ubezpieczeń za powstałą szkodę. Nie stoi to jednak na przeszkodzie, aby złożyła Pani takie pismo do swojego ubezpieczyciela.W przypadku dziury w dachu również możliwe jest uzyskanie odszkodowania o ile zarząd wspólnoty czy też właściciel ubezpieczył budynek, w takiej sytuacji należy szybko wystąpić do ubezpieczyciela ze zgłoszeniem szkody. Jeśli nie jest Pani właścicielem budynku to jedynym wyjściem do prawnego naprawienia szkód jest uzyskanie sądowego orzeczenia upoważniającego do takiej naprawy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
justgirl Posted February 19, 2007 Share Posted February 19, 2007 Witam..moja sytuacja jest podobna.. w czasie wichury pojemniki na odpady (papier, plastik i szklo) niesione wiatrem uszkodzily moj samochod - liczne wgniecenia blacharki (mam nawet zdjecie z tego zdarzenia). Wlascicielem pojemnikow jest MPO. Napisalam do nich pismo o podjecie stosownych dzialan i usuniecie szkody ktore wyrzadzilo ich zle zabezpieczone w czasie wichury mienie (smietniki sa wlasnoscia przeds. oczyszczania). Oni moje pismo przekazali ubezpieczycielowi, ktory ubezpieczea pojemniki - wezwali mnie na ogledziny szkody - i wlasnie dostalam odpowiedz "odmowa uznania odpowiedzialnosci za szkode na pojezdzie". Nie posiadam AC. Jak teraz moge dochodzic moich praw co do naprawy zniszczonego samochodu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Campter.pl Posted February 19, 2007 Share Posted February 19, 2007 Niestety w takim przypadku pozostaje Pani skierowanie sprawy na drogę sądową. Warto jednka, aby ubezpieczyciel uzasadnił swoją odpowiedź, o ile tego jeszcze nie uczynił. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
justgirl Posted February 19, 2007 Share Posted February 19, 2007 cyt. uzasadnienie:Do zdarzenia w nocy z 18/19.01.2007 doszlo na skutek silnego wiatru (wiejacy wiatr posiadal parametry huraganu), ktory spowodowal przemieszczenia sie pojemnika na surowce wtorne. W wyniku powyzszego doszlo do uszkodzenia pojazdu. Za zdarzenie brak winy MPO. Podstawa prawna: art. 435 § 1 k.c." gdzie szukac informacji o tym jak powinien byc zabezpieczony taki pojemnik? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Campter.pl Posted February 19, 2007 Share Posted February 19, 2007 Niestety nie posiadam wiedzy w jaki sposób takowe pojemniki powinny być zabezpieczone, nie sądzę jednak aby standardem było ich mocowanie do podłoża. Rzeczywiście zakład ubezpieczeń korzysta z dobrego argumentu - siły wyższej - niemniej, artykuł na który się powołuje ubezpieczyciel z samej zasady wyklucza winę. Takie przedsiębiorstwa jak MPO ponoszą odpowiedzialność na zasadzie ryzyka, co oznacza iż nie trzeba udowadniać winy. Jeśli takie uzasadnienie nie przekona ubezpieczyciela sprawa prawdopodobnie może zakończyć się tylko w sądzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts