pawel Opublikowano 6 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2008 Witam.Ostatnio miałem wypadek w pracy i mam dwa pytania. Czy oprócz przymusowego ubezpieczenia w zusie muszę być też ubezpieczony u innego ubezpieczyciela. Zakład w którym pracuje zatrudnia około 500 osób. Wiem że część pracowników przymusowo musiała ubezpieczyć się w innej firmie ubezpieczeniowej. Czy firma może stwierdzić że nie był wypadek i że to mogło się stać z mojej winy.Dziękuje za odpowiedz i serdecznie pozdrawiam.Paweł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
imported_michal Opublikowano 16 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2008 witam:)fajnie to ująłeś - "przymusowe ubezpieczenie w ZUS" to fakt, ono jest przymusowe - ale pozwala Ci żyć jako tako na rencie jak coś się stanie;)ubezpieczenie dodatkowe w firmie nie jest obowiązkowe, ale dobrze je miećco do winy - oczywiście, że firma może stwierdzić, że wypadek to Twoja zasługa, ale od tego jest inspekcja pracy aby zbadać wszystkie okoliczności wypadku. Jeżeli masz wątpliwości, skontaktuj się z nimi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 22 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2008 Jesli masz protokol powypadkowy, w ktorym nie uznano wypadku za wypadek przy pracy - odwolujesz sie od ustalen protokolu do Sądu Pracy.Jesli wypadek jest uznany za wypadek przy pracy, ale w punkcie 5 protokolu stwuierdzono, ze wylaczna przyczyna lezala po Twojej stronie, to ZUS odmowi Ci najprawdopodobniej odszkodowania. A wtedy odwolasz sie z kolei od decyzji ZUSu tez do sądu. Do Inspekcji Pracy zwrocilbys sie natomiast wtedy, gdyby pracodawca w ogole nie sporzadzil protokolu i nie przeprowadzil postepowania powypadkowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi