smarta Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Mam taki problem...miesiac temu mialam wypadek samochodowy tzn. bylam pasazerem, mezczyzna jadacy fordem fiesta wjechal nam w tyl auta, ja jako jedyna jestem poszkodowana, doznalam urazu glowy a mianowicie mialam stluczenie korowe mozgu z miejsca wypadku zabralo mnie pogotowie, policja byla rowniez wezwana. Sprawa ta jest w toku kierowcy ktory jechal fordem fiesta jest przedstawiony zarzut. Ja ze szpitala wypisalam sie na wlasne zadanie. Policja ma opinie bieglego ze jestem poszkodowana ze doznalam obrazen i powinnam lezec w szpitalu wicej niz 7 dni i z tego powodu bedzie sie toczylo postepowanie. Teraz jest problem bo nie wiem skad mam sie starac o odszkodowanie na policji mi mowili ze mam isc do PTU, ja jestem ubezpieczona w PZU, a czy ten mezszyzna tez mi bedzie placil odszkodowanie czy tylko z jego polisy w PTU, jesli nie bedzie mi placil odczkodowania to po co ta sprawa??? bardzo prosz o porede poniewaz nigdy nie mialam doczynienia z takimi sprawami to jak widac nie jestem w tym wszystkim zorientowana z gory dziekujei pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asia Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2007 WitamJako poszkodowana w wypadku komunikacyjnym ma Pani prawo dochodzić odszkodowania od ubezpieczyciela sprawcy wypadku. Zgodnie z prawem ubezpieczyciel u którego sprawca wykupił obowiązkowe ubezpieczenie OC ma obowiązek wynagrodzić straty i szkody wyrządzone działaniem pojazdu. Tak jak informowała policja, powinna się Pani zgłosić do ubezpieczyciela OC sprawcy (z opisu wnioskuję, iż to PTU) z roszczeniem odszkodowawczym. Jeżeli nie wie Pani jak zająć się taką sprawą, może warto zastanowić się również nad firmą, która takie sprawy prowadzi.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smarta Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2007 dziekuje bardzo ze odpowiedz, a prosze mi jeszcze powiedziec czy z PZU tam gdzie ja jestem ubezpieczona rowniez moge sie starac o odszkodowanie?? Czy tylko z PTU??? i Czy oprocz tego dostane tez odczkodowanie bezposrednio od nieg (sprawcy wypadku)?? Bo nie rozumiem po co jest ta sprawa jesli odczkodowanie wyplaci mi PTU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asia Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Witam raz jeszcze:)Otóż sprawa wytoczona została sprawcy z urzędu. Takie jest zadanie policji i prokuratury w naszym kraju. Ubezpieczenia obowiązkowe OC służą właśnie zabezpieczeniu się kierowców przed roszczeniami odszkodowawczymi poszkodowanych przez nich innych użytkowników dróg. Dlatego też sprawca nie będzie płacił z własnej kieszeni na Pani odszkodowanie (ale podniesie mu się obowiązkowa składka OC, nie licząc kary wymierzonej przez sąd za spowodowanie wypadku)pozdrawiamPS W razie problemów polecam usługi swojej firmy CAMPTER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi