michalekS Opublikowano 13 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2008 witam,korzystając z okazji...miałem wypadek z żoną , żona ma złamany kręgosłup, prokuratura stawia zarzuty sprawcy,ale ja chciałbym pomóc w sprawie, proszę napisać jak mam zostać oskarżycielem posiłkowym, bo wiem że jest taka instytucja, jak to zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kocek Opublikowano 16 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2008 Instytucja oskarżyciela posiłkowego ma zastosowanie w postępowaniu przed sądem. Aby działać jako oskarżyciel posiłkowy należy złożyć oświadczenie w terminie najpóźniej do rozpoczęcia przwodu sądowego, tzn. do chwili rozpoczęcia sprawy przez sędziego. Nie zachowanie tego terminu powoduje utratę prawa do wielu czynności w postępowaniu przed sądem oraz utratę prawa do złożonia apelacji (poza jednym wyjątkiem). Jednak na etapie postępowania przygotowawczego możecie (Ty i Twoja żona) działać jedynie w charakterze pokrzywdzonych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalekS Opublikowano 16 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2008 właśnie tutaj chciałem podziałać, bo w sądzie to sądzę jakoś pójdzie.Czy jak zostanę oskarżycielem posiłkowym to wiąże się z jakimiś kosztami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kocek Opublikowano 16 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2008 Udział oskarżyciela posiłkowego nie jest związany z żadnymi kosztami, jeżeli oskarżenie skierował prokurator i jej popiera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 kocek wrote:Udział oskarżyciela posiłkowego nie jest związany z żadnymi kosztami, jeżeli oskarżenie skierował prokurator i jej popiera.Nie jest to prawdą- zgodnie z art. 624 § 1 k.p.k. sąd może zwolnić oskarżonego lub oskarżyciela posiłkowego w całości lub w części od zapłaty na rzecz Skarbu Państwa kosztów sądowych, jeżeli istnieją podstawy do uznania, że uiszczenie ich byłoby dla nich zbyt uciążliwe ze względu na sytuację rodzinną, majątkową i wysokość dochodów, jak również wtedy, gdy przemawiają za tym względy słuszności. Sąd może obciążyć oskarżyciela posiłkowego kosztami sądowymi, ale zwykle tego nie czyni, a zgodnie z art. 627.od skazanego w sprawach z oskarżenia publicznego sąd zasądza koszty sądowe na rzecz Skarbu Państwa oraz wydatki na rzecz oskarżyciela posiłkowego. Zgodnie z art. 632 k.p.k. jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, w razie uniewinnienia oskarżonego lub umorzenia postępowania koszty procesu ponosi:w sprawach z oskarżenia publicznego – Skarb Państwa, z wyjątkiem należności z tytułu udziału adwokata lub radcy prawnego ustanowionegow charakterze pełnomocnika przez pokrzywdzonego, oskarżyciela posiłkowego, powoda cywilnego albo inną osobę, a także z tytułu obrony oskarżonego w sprawie, w której oskarżony skierował przeciwko sobie podejrzenie popełnienia czynu zabronionego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi