adasko811 Posted June 13, 2008 Share Posted June 13, 2008 W maju miałem wypadek przy pracy. Jestem kierowcą, wysiadając z samochodu wpadłem w dziurę ( brakowało w chodniku kostki "trelinek"). Upadłem a skutkiem tego upadku było skręcenie stawu skokowego. Wypadek ten został zgłoszony przełożonym, ale do dnia dzisiejszego nikt nie zgłosił go do bhp-wca. Dzwonie do firmy codziennie z zapytaniem czy sporządzili odpowiedni protokół i mimo iż minęło 14 dni ( czyli czas wyznaczony na zgłoszenie wypadku) wciąż nie udało mi się niczego załatwić. Co mogę zrobić w takim wypadku? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
radek77 Posted June 17, 2008 Share Posted June 17, 2008 nie za wiele, w końcu wypadek miał miejsce z Twojej winy bardziej niż z winy pracodawcy, ale masz prawo starania się o odszkdowanie, więc powinni Ci w tej sprawie pomóc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adasko811 Posted June 18, 2008 Author Share Posted June 18, 2008 Przecież to obowiązkiem pracodawcy jest zgłosić wypadek do bhp-owca, ja tego sam zrobić nie mogę, więc nie ma możliwości innej drogi??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wcpik Posted June 18, 2008 Share Posted June 18, 2008 masz rację, radek wprowadza cię w błąd. ale mówiąc szczerze nie wiem co z tą sprawą zrobić, postrasz inspekcją pracy, albo sam zgłoś do odpowiedniego nadzoru.o odszkodowanie z zus jak najbardziej możesz się starać, pogadaj z pracodawcą a nie z sekretarkami które gówno się znają na rzeczy, za przeproszeniem. będą cię tak zwodzić niewiadomo ile. TO ich obowiazek zrobic ten protokul Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ewania Posted June 22, 2008 Share Posted June 22, 2008 Adasko - nie wiem skad masz takie informacje, ze nie mozesz sam zglosic?? Mozesz, a nawet w tej sytuacji MUSISZ.Zloz zgloszenie w seketariacie, PISEMNE a na kopii zażądaj potwierdzenia odebrania (z datą). Napisz tam, ze w dniu..... o godz. ..........ulegles wypadkowi przy pracy podczas....... Swiadkiem zdarzenia byl...... W zwiazku z tym prosisz o przeprowadzenie postepowania powypadkowego i uznanie zdarzenia za wypadek przy pracy. Od tej pory pracodawca bedzie mial 14 dni na ustakenie okolicznosci i przyczyn wypadku i sporzadzenie protokolu.Dopiero majac protokol, w ktorym bedzie Twoj wypadek uznany za wypadek przy pracy i po zakonczonym leczeniu mozesz starac sie o odszkodowanie z ZUS. A jak to zrobic - przeczytaj moja dzisiejsza odpowiedz dla SKOCZKA.Ponadto - zwroc uwage na to, zebys mial wyplacone 100% "chorobowego"! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts