henk Opublikowano 23 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2008 Ile mi grozi za spowodowanie wypadku kolizja z taksówką podczas gdy miałem prawie 3 promile we krwi. Oczywiście poddałem się karze dobrowolnie i współpracuje z organami ścigania . Ile za to dostane i co mi grozi ? Dostane zakaz prowadzenia pojazdu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kocek Opublikowano 24 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2008 Istota dobrowlnego poddania się karze polega (w skrócie) na uzgodnieniu z organem ściagania kary lub środka karnego, co następnie zamieszczane jest przez ten organ w akcie oskarżenia. Z opisanego stanu faktycznego wynika, że popełniłeś przestępstwo- skoro poddałeś się karze, to oznacza to że zostanie wobec Ciebie wymierzona właśnie taka kara, jakiej się poddałeś (chyba, że sąd się na nią nie zgodzi)- w tym przypadku sąd nie może Ci wymierzyć innej kary. Sprawdź lepiej w aktach sprawy karnej, jakiej karze się poddałeś- znajdziesz tym samym odpowiedź na stawiane pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 henk wrote:Ile za to dostane i co mi grozi ? Dostane zakaz prowadzenia pojazdu ?1) Za spwodowanie kolizji grzywna w postaci mandatu karnego lub grzywny nałożonej przez sąd;2) Za prowadzenie pojazdu w stanie nietrzeźwości grozi do 2 lat pozbawienia wolności- zakaz sąd orzeka obligatoryjnie na podstawie art. 42 § 2 k.k.. Zakaz orzeka się w tym przypadku w latach od 1 roku do lat 10. Praktyka sądowa 1 promil= 1 rok zakazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi