gomez777 Opublikowano 7 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2011 Czyli opinia psychologa na temat mojego stanu psychicznego po wypadku może też być przekazana do ubezpieczyciela? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 7 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2011 gomez777 wrote: Czyli opinia psychologa na temat mojego stanu psychicznego po wypadku może też być przekazana do ubezpieczyciela? Jak najbardziej- wręcz powinna jeśli tylko takowa istnieje. Są to właśnie udokumentowane krzywdy, cierpienia psychiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gomez777 Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Witam dostałem już odszkodowanie ale liczyłem na znacznie więcej i mam pytanie czy mogę coś z tym zrobić żeby wywalczyć więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gomez777 Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Nie wysłałem papiery ze szpitala i wszystkich badan wraz z pismem jaka kwotę żądam i przelali mi tylko pieniądze nie kontaktując sie ze mna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gomez777 Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2011 490823 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Radekro wrote: Przeważnie stopień przyczynienia się (do powstania szkody i zwiększenia jej rozmiarów) przyznany przez Towarzystwo Ubezpieczeń jest wyższy niż przyznany przez sąd. Towarzystwa przyznają nawet do 70% przyczynienia jeżeli obrażenia dotyczą głównie okolic głowy i twarzoczaszki a okoliczności zdarzenia wskazują na możliwe uniknięcie tych obrażeń bądź mniejszy rozmiar obrażeń w przypadku użycia pasów. W mojej ocenie stopień przyczynienia się do zwiększenia rozmiarów szkody nie powinen przekraczać 50%. Wynika to z bardzo prostej przyczyny, że 50% oznacza instytucję współwiny w kolizji czy też wypadku drogowym w rozumieniu prawa karnego jako współwina w zaistnieniu z kolizji wypadku jako zdarzenia drogowego. Wobec tego jeśli sprawcą wypadku jest tylko jeden uczestnik wypadku, a druga strona nie przyczyniła się w rozumieniu prawa karnego do zaistnienia wypadku (nie ponosi odpowiedzialności karnoprawnej) to trudno przyjąć, że samo np. nie zapięcia pasów może powodować uznanie przyczynienia do powstania szkody czy zwiększenia jej rozmiarów w wysokości 50%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gomez777 Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Zapytam jeszcze raz bo na razie nie dostałem odpowiedzi jakiej tu szukam. Zacznę od początku w kwietniu miałem wypadek samochodowy, leżałem 6 dni w szpitalu i byłem 3 miesiące na zwolnieniu lekarskim wysłałem jakiś czas temu ubezpieczycielowi cala dokumentacje medyczną wraz z kwotą jaka by mnie usatysfakcjonowała. Ubezpieczyciel przyznał mi kwotę znacznie mniejsza niż chciałem. Moje pytanie jest następujące czy pisać odwołanie od tej decyzji do ubezpieczyciela? Czy pozew do sądu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2011 gomez777 wrote:Zapytam jeszcze raz bo na razie nie dostałem odpowiedzi jakiej tu szukam. Zacznę od początku w kwietniu miałem wypadek samochodowy, leżałem 6 dni w szpitalu i byłem 3 miesiące na zwolnieniu lekarskim wysłałem jakiś czas temu ubezpieczycielowi cala dokumentacje medyczną wraz z kwotą jaka by mnie usatysfakcjonowała. Ubezpieczyciel przyznał mi kwotę znacznie mniejsza niż chciałem. Moje pytanie jest następujące czy pisać odwołanie od tej decyzji do ubezpieczyciela? Czy pozew do sądu ?Wydaje się, że to już jest całkowicie inne pytanie niż postawione przy otwarciu tematu wobec tego proszę nam nie wmawiać, że nie odpowiedzialiśmy na temat. Jeśli chodzi o odwołanie i poniższe pytanie to faktycznie wprost nikt na to ostatnie Panu nie odpowiedział- może komuś umknęło lub wydawało się jako pytanie retoryczne, gdzie odpowiedź jest oczywista. Zresztą sam sobie Pan na nie odpowiedział i wie Pan, że przysługuje odwołanie do decyzji T.U. z pozwem do sądu włącznie.gomez777 wrote:Witam dostałem już odszkodowanie ale liczyłem na znacznie więcej i mam pytanie czy mogę coś z tym zrobić żeby wywalczyć więcej?1) Skoro jest odwołanie to warto z owej procedury odwoławczej skorzystać;2) Na pozew do sądu jest czas po wyczerpaniu środków odwoławczych i nie uzyskaniu satysfakcjonującej kwoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejgryczka Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 gomez777 wrote:Zapytam jeszcze raz bo na razie nie dostałem odpowiedzi jakiej tu szukam. Zacznę od początku w kwietniu miałem wypadek samochodowy, leżałem 6 dni w szpitalu i byłem 3 miesiące na zwolnieniu lekarskim wysłałem jakiś czas temu ubezpieczycielowi cala dokumentacje medyczną wraz z kwotą jaka by mnie usatysfakcjonowała. Ubezpieczyciel przyznał mi kwotę znacznie mniejsza niż chciałem. Moje pytanie jest następujące czy pisać odwołanie od tej decyzji do ubezpieczyciela? Czy pozew do sądu ?Czy w kwocie jaką Pan chciał uwzględnił Pan przyczynienie bo jest raczej pewne, że takowe będzie z uwagi na brak pasów.Poza tym z tym sądem to ostrożnie, bo nie wiadomo czy kwota jaką pan chciał jest odpowiednia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 3 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2011 W rozumieniu art. 362 k.c. jeżeli poszkodowany przyczynił się do powstania lub zwiększenia szkody, obowiązek jej naprawienia ulega odpowiedniemu zmniejszeniu stosownie do okoliczności, a zwłaszcza do stopnia winy obu stron. Zakłady ubezpieczeń czasami pomniejszają nawet należne świadczenie nawet ponad 50% co przekracza instytucję współwiny. W mojej ocenie jest to absurd, gdyż o takim rozmiarze przyczynienia moglibiśmy mówić, jeśliby zachodział współwina w zaistnieniu wypadku na gruncie prawa karnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi