anetola76 Opublikowano 18 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2010 Witam! Dostalam dzisiaj pismo z Sądu Pracy. ZUS zlożyl apelacje do Sądu Okręgowego. Już nie mam sił. ja już tego nie wytrzymam psychicznie.Co mam robić? Na odwołanie mam 2 tygodnie. Proszę o pomoc:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 19 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2010 Odpisalam Ci w tamtym temacie. ODWOŁUJ SIĘ. Racja jest po Twojej stronie, juz raz sąd przyznał Ci rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anetola76 Opublikowano 20 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2010 Właśnie się zastanawiam czy nie powinnam mieć adwokata, co reprezentowałby mnie w Sądzie. W uzasadnieniu ich apelacji napisali,że lecze się od 2008 roku na kręgosłup u dok.G co jest nieprawdą gdyż w zeszłym roku w lipcu pierwszy raz mialam do czynienia z Nim. Nie wiem skąd oni mają takie brednie. U neurologa lecze się na kręgosłup od 1998 roku, co również nie jest prawdą, gdyż leczylam się na inne schorzenia u neurologa i mają to w zaświadczeniach lekarskich. nie wiem czy będą lekarza neurochirurga powoływać na świadka? Normalnie brak słów. To jest chore. Albo analfabeci co nie umieją czytać!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
violete Opublikowano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 Wtam ja tez wygrałam sprawe w sądzie i zus tez wniósł apelacje ,chciałąbym wiedziec czy długo zcekałąś na uzasdnienie od nich dlaczego tak zrobili;-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anetola76 Opublikowano 21 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 Moj wyrok zapadl29 kwietnia. Apelacje dostalam 17 czerwca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
violete Opublikowano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 I faktycznie są bzdury napisane w tej apelacji? Aż sie boje Mój wyrok zapadł 18maja takze sobie chyba troche jeszcze poczekam ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anetola76 Opublikowano 22 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 Faktycznie, bzdury napisane. Nie wiem wogóle czy czytaja te zaswiadczenia lekarskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
violete Opublikowano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 Z tego co wiem to warto napisac odpowoedz na apelacje,ale sama juz straciłam nadzieje ehhh zobaczymy co mi napisza w tej apelacji:-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bidulka Opublikowano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 witam i przyłączam się do Was. Ja również walcze z ZUS . Wczoraj miałam kolejna sprawe w sądzie , byłi biegli i jak z przygłupami sie rozmawia . Czy na Waszych sprawach byli biegli i czy ich opinie były w całości korzystne dla Was Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anetola76 Opublikowano 24 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 bidulka wrote: witam i przyłączam się do Was. Ja również walcze z ZUS . Wczoraj miałam kolejna sprawe w sądzie , byłi biegli i jak z przygłupami sie rozmawia . Czy na Waszych sprawach byli biegli i czy ich opinie były w całości korzystne dla Was na mojej sprawie nie bylo bieglych tylko opinie bieglego. No on również stwierdził ze to schorzenie samoistne, ale wyrok zapadl na moja korzyśc ale co teraz bedzie to sama nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
violete Opublikowano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 to tak samo jak i u mnie ale rozprawę miałam tylko jedną...dlaczego miałaś kilka rozpraw:-(? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
violete Opublikowano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 anetola76 a ty napisłas odpowiedz na apelacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anetola76 Opublikowano 25 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 jestem w trakcie pisania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
violete Opublikowano 25 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 Ja dziś też dostałąm apelacje do domu i faktycznie czepiaja sie byle czego... A ty sama to piszesz czy jakis prawnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anetola76 Opublikowano 26 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2010 teraz to już wynajęłam prawnika. To już nie na moje nerwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
violete Opublikowano 27 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2010 Słuszna decyzja:-) miejmy nadziej ze to coś da:-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bidulka Opublikowano 27 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2010 Witam . pytacie dlaczego pisze że to kolejna sprawa . Otóż w śądzie mam sprawę o świadczenie reh - walczę o wypadkowe ( bo 182 dni zasiłek był w zwiazku z wypadkiem a od 183 jestem cudownie uzdrowiona ) i mam rente przyznaną ale z ogólnego stanu - no bo jak może być zwypadkowa skoro ZUS świadczenia nie przyznał wypadkowego. Na sprawie są wzywani biegli - biegli mówią że owszem wypadek był , uraz był ale choroba jest samoistna . I jak walczyć z biegłymi. Przecież ani ja , ani nawet prawnik nie możemy dyskutować na temat pojęć medycznych. A wiadomo wszystko tkwi w szczegółach . Ale mam pytanie do " anetola76 " - czy w opiniach biegłych we wnioskach końcowych było stanowisko dla Ciebie korzystne czy podtrzymujące stanowisko ZUS. A jesli biegły pisał choroba samoistna to jak to się stało że Sąd zajął inne stanowisko. proszę napisz bo jestem w takiej sytuacji i nie wiem jakich użyć argumentów żeby przekonać Sąd że to ja mam racje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anetola76 Opublikowano 27 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2010 No cóż"bidulka" według mnie biegli sądowi zapewne też współpracowali kiedyś dla ZUS. Nie wiem czy zauważylaś na komisjach lekarskich lekarze orzecznicy nie patrza na ciebie tylko z góry mają ustalone co mają z Tobą zrobić.nie wiem jak to się stało,że zapadł wyrok korzystny dla mnie? Ale taka p. Ewania dodała mi sił i otuchy abym walczyła o swoje. Myśle ze Sąd Pracy jest za pracownikiem. Ale to moje zdanie. Zobaczymy co teraz bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bidulka Opublikowano 27 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2010 Ja tez wierze w sprawiedliwość i że racja jest po Naszej stronie ale stanowisko lakarza biegłego jest dla Sądu b. ważne i do niego sie odnosi . Ja jestem po 2 operacjach kregosłupa - usuniety dysk a biegli za orzecznikami ZUS potwierdzają iż jest to choroba samoistna . I co będzie dalej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
violete Opublikowano 28 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 Szkoda że zus zawsze cos wymyśli na swoją korzyść;-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
griszo Opublikowano 28 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 Nawet jeżeli choroba jest samoistna a uraz spowodował pogorszenie stanu mimo choroby wewnętrznej to jest to zdarzenie które będzie miał charakter wypadku przy pracy.I tak powinien choc nie musi orzec sąd. Co dokładnie napisali biegli ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bidulka Opublikowano 28 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 W moim przypadku biegli w podsumowaniu opinii piszą ze skoro sa zwyrodnienia kręgosłupa to uraz kręgosłupa nie spowodował wypadnięcia dysku tylko jest to choroba samoistna.I dwie operacje kręgosłupa które były w nastepstwie wypadku w/g biegłych - to leczenie choroby samoistnej - przed wypadkiem nie mam żadnych badań potwierdzających uszkodzenie krążka międz. , jest badanie z 2002 r. -RTG - mówiące o zwyrodnieniach : i o prawidłowej wysokości dysków . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
griszo Opublikowano 28 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 przyczyną zewnętrzną wypadku przy pracy może być wykonywanie codziennych obowiązków pracowniczych, jeżeli przyczyniły się w znaczącym stopniu do pogorszenia samoistnej choroby (wyrok SN z dnia 5 lutego 1997 r., II UKN 85/96, OSNAP 1997, nr 19, poz. 386) - to jeden z wyroków SN w podobnej do twojej sprawie W związku z tym jeżeli w protokole stwierdzono uraz oraz uznano zdarzenie za wypadek przy pracy a nie obarczono cie wyłaczną odpowiedzialnością za jego zaistnienie - to jest to do obrony przed sądem, polskie prawo nie jest precedensowe i niestety orzeczenia SN są tylko wspomagajace do orzeczen sadów innych są jednak w tym kontekście ważne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
violete Opublikowano 28 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 A wiecie może ,jezeli wysyłam odpowiedż na apelację czy musze również to wysłac do zus? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
griszo Opublikowano 28 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 Do wiadomości jako stronie zawsze mozna, ale nia ma takiego wymogu, korespondencja jest sądowa.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anetola76 Opublikowano 2 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2010 Po dostarczeniu dn30.06.2010 (termin mijał 1.07.2010) odpowiedzi na apelacje do Sądu okręgowego dosstałam wczoraj(1.07) wezwanie na sprawe ktora odbedzie sie 29.10.2010. Czy to znaczy ze moja odpowiedz na apelacje nie zostala rozpatrzona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anetola76 Opublikowano 2 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2010 Po dostarczeniu dn30.06.2010 (termin mijał 1.07.2010) odpowiedzi na apelacje do Sądu okręgowego dosstałam wczoraj(1.07) wezwanie na sprawe ktora odbedzie sie 29.10.2010. Czy to znaczy ze moja odpowiedz na apelacje nie zostala rozpatrzona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
griszo Opublikowano 2 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2010 Przeciwnie, odpowiedź na apelacje jest tylko stanowiskiem w Twojej sprawie, sama rozprawa jest rozpatrzeniem apelacji, czekanie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
violete Opublikowano 2 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2010 anetola76 to nawet szybko masz te rozprawe bo mi pani w sądzie powiedziała że czeka sie od pół roku do roku:-( ja apelacje dostałam tydzien temu w piątek a we wtorek była już wysłana odpowiedż na apelacje za potwierdzeniem odbioru ..ciekawa jestem kiedy mi coś przyjdzie:-( a napisali cos tam jeszcze czy tylko termin rozprawy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
violete Opublikowano 2 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2010 A to nie może byc tak że apelacja zostaje od razu oddalona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi