Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

APELACJA ZUS

anetola76
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Ok,rozumiem i wiem że to może czasmi długo trwać ,bo Pani z sądu powiedziała mi ze nawet do roku czasu;-(.Ale czy dostane jakieś pismo wczesniej np jak anetola76 .ja dostałam apelacje w piatek tydzien temu ,a już we wtorek wysyłana była odpowiedż na apelacje

O przepraszam nie zauważyłam odpowiedzi:-) że juz jest...czyli jak dostaną tę odpowiedż na apelacje to od razu wysyłają kiedy bedzie ta rozprawa czy też trzeba na to trochę czekać:-(

Są terminy postepowań, twoje pismo jest tylko dodatkiem do apelacji, na jego podstawie sąd nie zawiesi apelacji, musi poprowadzić to postępowanie odwoławcze , bo takie prawo rzysługuje każdej stronie i tobie i ZUS-owi. Date wyznaczą i muszą powiadomic myśle że do 2 tygodni dostaniesz wyznaczony termin..

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Ja tez jestem na etapie postępowania Sądowego,lekarz biegły uznał iż jestem całkowicie niezdolna do pracy,ale niestety Zusowi się to niepodoba,nie zgodziłam się na kolejne badanie,na pewno w mojej sprawie będzie apelacja,ale już brakuje mi po prostu sił,nie wiem co dalej mam robić,przecież opinia lekarza biegłego powinna być niepodważalna

bardzo proszę o jakąkolwiek poradę

• 1 miesiąc temu...
Witam! W piatek czeka mnie sprawa apelacyjna. mam pytanie , otóż czy od razu zapadnie wyrok czy byc moze bedzie mnie czekala nastepna sprawa?Ja już jestem u kresu sil. Zasilek rehabilitacyjny mi sie skonczył, siedze bez niczego. Do renty chorobowej brakuje mi niespelna rok. nie wiem juz co mam robic:(

Jestem już po prawie. Niestety Sąd Okręgowy cofnął wyrok Sądu Rejonowego ( jednym slowem przegrałam). uzasadnienie ze we wrzesniu 2009 roku zmienily sie przepisy odnośnie wypadków w pracy. Nie wiem co dalej w tej sprawie mogę zrobić, czy mogę jeszcze sie gdzieś odwołać? usiąsc i płakac. Dla mnie to wszystko dziwnie wygladało. Rozprawa z odczytaniem wyroku trwała niecałe 10 minut. Wygładało to tak jakby już z góry wszystko bylo ustalone:( Co dalej? Co mogę jeszcze w tej sprawie zrobić?

Jestem już po sprawie. Niestety Sąd Okręgowy cofnął wyrok Sądu Rejonowego ( jednym slowem przegrałam). uzasadnienie ze we wrzesniu 2009 roku zmienily sie przepisy odnośnie wypadków w pracy. Nie wiem co dalej w tej sprawie mogę zrobić, czy mogę jeszcze sie gdzieś odwołać? usiąsc i płakac. Dla mnie to wszystko dziwnie wygladało. Rozprawa z odczytaniem wyroku trwała niecałe 10 minut. Wygładało to tak jakby już z góry wszystko bylo ustalone:( Co dalej? Co mogę jeszcze w tej sprawie zrobić?

• 2 tygodnie później...
  • 1 rok później...
Bardzo proszę o pomoc.Wygrałam sprawe w sądzie w I instanci o zasiłek rehabilitacyjny na okres 4 m-cy.Dostałam teraz odpis apelacji bo Zus oczywiście złozył i nie wiem czy mam napisać odpowiedź na apelacje czy zażalenie apelacji?Po krótce opisze o co chodzi.Przebywałam na zasiłku chorobowym później rok na zasiłku rehabilitacyjnym i wróciłam do pracy po wykorzystanych świadczeniach bo innego wyjścia nie miałam.Ponad rok czasu szukałam lekarza który podejmie się operacji bo była skomplikowana w końcu sie udało.Zakład pracy wysłał mnie na urlop w trakcie urlopu musiałam go przerwać bo miałam termin zgłoszenia sie na operacje do szpitala.Po operacji poszłam na nowe zwolnienie i pól roku znowu miałam płacony zasiłek chorobowy w miedzy czasie stawałam na komisji w Zusie o swiadczenia rehabilitacyjne i lekarz przyznał mi na 4 m-ce.I tu zaczynaja się schody.Okazało sie ze miedzy pierwsza a druga niezdolnościa do pracy nie przepracowałam ponad 60 dni!!! (Mam 59 dni zabrakło 1 dnia).Sąd I instancji powiedział że ewidentnie zawinił tutaj urzednik Zus.Nie powinnam otrzymywac zasiłku chorobowego i to przez pól roku teraz bede musiała im oddac chorobowe jezeli przegram;/ A gdzie Oni byli przez pól roku już pierwsze zwolnienie powinno zostac anulowane skoro nie miałam prawa do zasiłku chorobowego.Czy jest jakiś przepis czy artykuł na zaniechanie i przeoczenie pracownika Zusu? Jak napisać opowiedź na apelecje czy zażalenie? I przez moja długa chorobe pracodawca nie przedłużył umowy o pracę i jestem bezrobotna czy od razu mam składac o prawnika z urzędu czy składac dopiero jak dostane nowy termin sprawy w II instancji?

• 7 lat później...
Witam serdecznie. Podczas pracy doznałem złamania kości piszczelowej, zostały też uszkodzone ścięgna w związku z czym stopa mi opada. Przyznano mi 20% uszczerbku na zdrowiu, ale ZUS złożył odwołanie twierdząc, że należy się 15%. Rozumiem, że sprawa trafi do Sądu? Jak to będzie wyglądało? Powinienem zatrudnić adwokata?