Laura Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Moje pytanie dotyczyczy następującego problemu. Spadłam w pracy ze schodów w wyniku czego doznałam stłuczenia ciała. Lekarz dał mi 2 tygodnie zwolnienia i zalecił rehabilitację majacą na celu usunięcie powstałych krwiaków (laser, krioterapia). Automatycznie bhp-owiec sporządził protokół wypadku w pracy i wysłąła do ZUS mówiąc że dzięki temu będę maiała 100% płatne zwolnienie. Sama zgłosiłam też wypadek w PZU.Na kontroli lekarskiej z PZU przyznano mi 3% uszczerbku na zdrowiu natomiast ZUS odesłał mi informację, ze przznano mi 0% uszczebku. Proszę o poradę co powinnam zrobić tzn czy odwołaćsie od decyzji ZUSu czy tez z godnie z decyzją taki zwrot za zwolnienie mi się nie należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magdam7 Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2009 witam, ja mialam upadek w pracy w sklepie, mam stluczenie kregosłupa i nadal mnie boli, biore leki,poslizgnelam sie na podłodze, a kolezanka myla podloge i byla mokra i slizka, wiec czy dostanę odszkodowanie? gdzie i jak dostac? to mój pierwszy upadek. jesli tak to ile dostane? jestem na url. chorobowym 5 dni.prosze o odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emma Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2009 przede wszystkim musisz zgłosić pracodawcy ten wypadek, to on zwołuje zespół powypadkowy i sporządza protokół powypadkowy na podstawie którego będziesz mogła uzyskać ewentualne odszkodowanie z tytułu wypadku z zus, aale nie rozumiem co oznacza url. chorobowy 5dni? czyżbyś nie wzięła zwolnienia lekarskiego, lekarz w sytuacji gdybyś mu powiedziała że upadek miał miejsce w pracy zaznaczyłby to w L-4 i miałabyś prawo do 100% wynagrodzenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magdam7 Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2009 tak, mam zwolnienie lekarskie L-4 5 dni, czyli jestem na chorobowym.po 5 dniach mam isc do pracodawcy zglosic sie o wypadek? a jesli nie zgłosiłabym to oni nie zapłacą np pensja + po wypadku?( przepraszam ale ja jestem niesłyszaca) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emma Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2009 musisz zgłosić ten wypadek nawet przez telefon poinformuj i pracodawca już wie co ma zrobić o to się nie martw wszystko będzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magdam7 Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2009 jak mialam upadek to kierownik zadzwonił na pogotowowie, kierowniczka widziala mnie jak lezalalam na podlodze i nie mogłam wstac, wiec oni powinni zrobic i wiedza o tym dobrze.jak oni wiedza to ja nie musze zglosic? ale lepiej sie zgloisic zeby dostac odszkodowanie?jak mam powiedziec skoro oni to wiedza?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2009 emma wrote:lekarz w sytuacji gdybyś mu powiedziała że upadek miał miejsce w pracy zaznaczyłby to w L-4 i miałabyś prawo do 100% wynagrodzenia...???? Emmo - troszke wprowadzasz w błąd. Podstawą do wypłaty 100% zasiłku chorobowego ABSOLUTNIE nie jest to, co napisze LEKARZ. Podstawą taką jest zatwierdzony przez pracodawcę Protokół z ustalenia okoliczności i przyczyn wypadku przy pracy, JESLI bedzie tam stwierdzone, ze wypadek JEST wypadkiem przy pracy i JESLI wyłączna przyczyna wypadku nie będzie po stronie pracownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magdam7 Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2009 kierownik czy kierowniczka powinni uzupelnic jakis papaier z mojego wypadku, a nie ja, tak powinno byc, na pewno zus wie o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magdam7 Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2009 jesze jedno- mam rente i pensje, wiec ile dostane odszkodowania?zgdazam sie z nick Ewania Ekspert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magdam7 Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2009 witam, ja nie dostane odszkodowania, nikt nie był swiadkiem, czy to jest sprawiedliwe?czy moze ludzie wykorzystuja? prosze o odpowiedz jak wy uwazacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2009 magdam7 wrote:witam, ja nie dostane odszkodowania, nikt nie był swiadkiemKto Ci powiedział, ze nie otrzymas odszkodowania?magdam7 wrote:jak mialam upadek to kierownik zadzwonił na pogotowowie, kierowniczka widziala mnie jak lezalalam na podlodze i nie mogłam wstacJak to nie ma świadkow. Kierowniczka widziała Ciebie leżącą na podłodze. Może nie widziała jak upadałaś, ale widziała, że na tej mokrej podłodze leżałaś. Na pewno zapytała co się stało.Kierownik zadzwonił po pogotowie - z jakiegoś powodu to zrobił.A więc masz świadków.Czy jest spisany protokól powypadkowy i czy otrzymałaś jeden egzemplarz tego protokołu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2009 magdam7 wrote: jesze jedno- mam rente i pensje, wiec ile dostane odszkodowania?zgdazam sie z nick Ewania Ekspert Teraz doczytałam, że masz rentę i pracujesz. Jaka to jest umowa - czy od tej umowy odprowadzane są składki na ubezpieczenie wypadkowe/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magdam7 Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2009 witam, pani kierowczniczka mowila ze nie dostane odszkodowania bo to tylko stłuczenie kregosłupa , a jak by bylo załamanie reki czy nogi to tak . i kierowniczka mowila ze jak ja chce czy chce rozmawiac z bhopowiec.i jescze nie jest spisany protokół powypadkowy. ja mysle ze oni to wykorzystują a wy macie racje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Od orzekania o uszczerbku jest lekarz orzecznik ZUS a nie pani kierowniczka. Jeśli dalej beda zwlekać ze sporządzeniem dokumentacji powypadkowej ( protokołu) napisz pismo, króko opisz co sie stało, podaj date i godzinę. Napisz, że świadkiem jak leżalaś na mokrej podlodze była kierowniczka, a kierownik wezwał pogotowie.w piśmie popros o sporządzenie dokumentacji powypadkowej. Oddaj pismo za potwierdzeniem odbioru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magdam7 Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2009 do kiedy moge złozyc podanie do zusu? juz 2 tyg mineło od wypadku i jeszcze nie zlozyłam, boje sie jakos jeszcze raz porozmaiwac z kierowniczka bo juz gadałam z nią w tej sprawie ze nie dostanę odszkodowania gdyz pracuje od czerwca tego roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2009 magdam7 wrote:do kiedy moge złozyc podanie do zusu? juz 2 tyg mineło od wypadku i jeszcze nie zlozyłam, boje sie jakos jeszcze raz porozmaiwac z kierowniczka bo juz gadałam z nią w tej sprawie ze nie dostanę odszkodowania gdyz pracuje od czerwca tego roku.Masz w ogole zawarta jakakolwiek umowe?? Na jakiej podstawie pracujesz?Nie mozesz zwrocic sie do ZUSu jesli wypadek nie bedzie uznany za wypadek przy pracy i nie zostanie sporzadzona dokumentacja.Musisz zrobic tak, jak poradzila Ci "behapowka". To NIE KIEROWNICZKA decyduje o tym, czy dostaniesz odszkodowanie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magdam7 Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Mam umowe o prace na 1 rok,pracuje 5/7 etatu. dobrze pojde i zgłosze sie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magdam7 Opublikowano 6 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2009 raczej nie dostałam odszkodowania wiec trudno.pozdrawuiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goana Opublikowano 6 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2009 Napisz na jakiej podstawie odmówiono Ci sporządzenia protokołu powypadkowego i ile dni byłas na chorobowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magdam7 Opublikowano 7 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2009 Nie zgłaszałam do tego ani protokołu zadnego papieru, na chorobowym byłam przez 5 dni, kierowniczka mowila ze nie nalezy to ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 7 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2009 magdam7 wrote:Nie zgłaszałam do tego ani protokołu zadnego papieru, na chorobowym byłam przez 5 dni, kierowniczka mowila ze nie nalezy to ok.My Ci tu piszemy zgodnie, ze kierowniczka nie ma racji a Ty piszesz, ze skoro ona tak powiedziala, to OK.To...... po co tu pytalas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goana Opublikowano 8 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2009 Czy zdajesz sobie sprawę że po takim upadku, skutki w postaci krawiakow i inne mogą wystapic po długim, dlugim czasie.W tym momencie nie zglaszając wypadku zamykasz sobie droge na przyszlosc.Jest to Tylko Twoja decyzja, a pozniej bedzie płacz i lament. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magdam7 Opublikowano 26 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2009 witam , moi znajomi i moja rodzina mowią do mnie zebym poszła i zalatwic odszkodowanie.wy macie racje ale ja bylam glupia i was nie posłuchalam skoro jest prawdą.a ta pani kierowniczka mowila ze nie nalezy dostac odszkodowanie i i nawet nie zapytała do BHPowca to dobra, to ja pojde do Panstwoeoj Inpesktora Parcy powiem wszystko co sie wydarzyło nawet bhpowiec nie wpsiał do protkołu przeciez on ma prawo napisac powypadkowy protokoł.Od wczoraj nie pracuje, 2 tyg dostalam papier z wypowiedziem umowy i mnie zwolnili.Na pewno zwolnili mnie z powodu wypadku i chcieli mnie pozbyc zebm sie nie starała i odszkodowanie.I tak zalatwie to i dostane odszkodowanie,a oni beda za to odpowiadac i miec karę.mam dokumenty ze szpitala i od mojego lekarza rodzinnego i trzymam papiery w teczcie,w ten poniedzialek rano zaczynam zalatwic w tej sprawie i chce walczyc o odszkodowanie i to sie opłaca.To był wypadek w pracy to jest powazna sprawa.jak cos to piszcie , pozdrawiam was Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magdam7 Opublikowano 26 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2009 Nawet nie jest za pozno, skoro jest wazny 3 lata od wypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur1 Opublikowano 20 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2010 Mylisz zasiłek chorobowy z jednorazowym świadczeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laura Opublikowano 20 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2010 Może i mylę bo się nie znam ale moje pytanie było czy cokolwiek mi się z ZUSu nalezy czy niestety nic, a jeżeli nic, to po co w ogóle ta cała procedura związana z wypełnianiem dokumentacji wypadku w pracy itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
griszo Opublikowano 21 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2010 Ano po to również żebyś miała 100 % płatny zasiłek wypadkowy i po wtore żebys mogła wnieśc o jednorazowe odszkodowania, droga odwoławcza zawsze istnieje nawet od ponownego orzeczenia przez sąd pracy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laura Opublikowano 21 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2010 Co w takim razie powinnam zrobic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kukuska Opublikowano 21 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2010 odwołac sie od decyzji zus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laura Opublikowano 21 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2010 A mogę prosić o obszerniejszą odpowiedz co powinno zawierać takie odwołanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi