Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Upadek w pracy

Laura
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

sprawedź po pierwsze czy nie minął termin na odwołanie po wtóre po prostu napisz np. Nie zgadzam się z decyzją ZUS z dnia .... dotyczacą nie uznania uszczerbku na zdrowiu i krótko uzasadnij, i wyślij , w terminie oczywiście. Termin w decyzji jest prawdopodobnie 14 dniowy , obawiam się że masz juz posprzątane.

Nie, czas na odwołanie się jeszcze mam gdyż ztego co się orientuję jest na to 14 dni od momentu otrzymania pisma a ja je otrzymałam 20.09. Zastanawia mnie jeszscze jedna kwestia. Pismo które otrzymałam z ZUS dotyczy procentowego uszczerbku na zdrowiu i tylko jedno zdanie, że ustalono 0%. A gdzie jakieś wyjaśnienie czy uznano to zdarzenie za wypadek w pracy?I czy jeżeli uszczerbek ustalono na zero to moge się czegoś domagać. Tak jak napisałam wcześniej chodzi mi o wyrównanie zwolnienia czyli z tego co się tu zorientowałam o zasiłek wypadkowy. A czy mogesię powołać na decyzję PZU gdzie przyznano mi 3% na biodro i 3%na stłuczony piszczel? Wypadek miał miejsce w maju,nie miałam złamań, trudno żeby do dzisiaj były jakieś ślady.

Pracodawca ma ci dopłacić do zwolnienia bo wypadek jest uznany protokołem i do niego po wyrównanie , chyba że masz działanośc i robi to ZUS. Zero oznacza zero , odwołac sie mozna od nie przyznania świadczenia odszkodowawczego..., dokumenty z PZU co najwyżej pomocne , lekarze orzecznicy ZUs sa inni niz w firmach ubezpieczeniowych i nie obliguje jednych opinia drugich.

• 11 miesięcy temu...

Laura wrote:

Może i mylę bo się nie znam ale moje pytanie było czy cokolwiek mi się z ZUSu nalezy czy niestety nic, a jeżeli nic, to po co w ogóle ta cała procedura związana z wypełnianiem dokumentacji wypadku w pracy itp.

Co do zasady należy się jednorazowe odszkodowanie z ZUS za trwały uszczerbek na zdrowiu o ile taki zostanie stwierdzony przez lekarza orzecznika ZUS.

Laura wrote:
Nie, czas na odwołanie się jeszcze mam gdyż ztego co się orientuję jest na to 14 dni od momentu otrzymania pisma a ja je otrzymałam 20.09. Zastanawia mnie jeszscze jedna kwestia. Pismo które otrzymałam z ZUS dotyczy procentowego uszczerbku na zdrowiu i tylko jedno zdanie, że ustalono 0%. A gdzie jakieś wyjaśnienie czy uznano to zdarzenie za wypadek w pracy?I czy jeżeli uszczerbek ustalono na zero to moge się czegoś domagać. Tak jak napisałam wcześniej chodzi mi o wyrównanie zwolnienia czyli z tego co się tu zorientowałam o zasiłek wypadkowy. A czy mogesię powołać na decyzję PZU gdzie przyznano mi 3% na biodro i 3%na stłuczony piszczel? Wypadek miał miejsce w maju,nie miałam złamań, trudno żeby do dzisiaj były jakieś ślady.
1) Można wnieść o doręczenia orzeczenia lekarza orzecznika i tabel na których się opierano;

2) Tak.