odszkodowanie z oc

Założył olivia, 30 stycznia 2008 · 3 502 wyświetlenia · strona 6 z 6

szkoda

lolcia napisał(a):

Witam, mam orzeczone 62% uszczerbku w chwili obecnej ( 3,5roku po wypadku ), na dzień 24 m-ce po wypadku było 72%. ( jeszcze bez orzeczenia końcowego)
ortopeda 54 % ( 64 % ) ( złamanie ze zwichnięciem lewego stawu skokowego; złamanie z przemiszczeniem kości udowej prawej - gwóźdż śródszpikowy, zrost opóźniony, kość zrośnięta dopiero 2 lata po wypadku: złamanie panewki prawego stawu biodrowego i złamanie dolnej i górnej kości łonowej lewej )
psychiatra 5% ( jeszcze bez orzeczenia końcowego)
neurolog 3%

czy kwota 250 za zadośćuczynienie jest realna ?

Tak- realna. Przykładowo, w sprawie, w której zapadł wyrok Sądu Najwyższego z dnia 12 września 2002 r., IV CKN 1266/00, wysokość zadośćuczynienia dla powoda – ucznia poparzonego w dniu 24 listopada 1994 r. (łączna powierzchnia oparzeń – 7%, w tym oparzenia pierwszego i drugiego stopnia twarzy oraz drugiego i trzeciego stopnia rąk), została ustalona na 70 000 zł, a w sprawie, w której zapadł wyrok Sądu Najwyższego z dnia 15 września 1999 r. III CKN 339/98, powódce, studentce medycyny, przyznano w 1996 r. zadośćuczynienie w kwocie 30 000 zł w związku z uszkodzeniem w wypadku samochodowym łokcia prawej ręki, przejawiającym w znacznym ograniczeniu prostowania i zginania tej ręki. W innej znów sprawie w której zapadł wyrok Sądu Najwyższego z dnia 30 stycznia 2004 r., I CK 131/03, powodowi przyznano zadośćuczynienie w kwocie 135 900 zł w związku z wieloodłamaniowym złamaniu kości podudzia lewego, skrócenia podudzia, przemieszczenia kości, złamania żeber, stłuczenia płatów czołowych mózgu, wstrząśnienia mózgu, złamania zębów, połamania kości śródręcza, ran ciętych i szarpanych czoła, warg, języka, rąk i tułowia. Stopień utraty zdrowia przez powoda biegły określił na 40%, a jeszcze w innej sprawie w której zapadł wyrok Sądu Najwyższego z dnia 17 września 2010 r., II CSK 94/10 powodowi przyznano zadośćuczynienie w kwocie 450 000 zł w związku z trwałym następstwem doznanych obrażeń jest ograniczenie ruchomości kręgosłupa oraz deformacji trzonów dwóch kręgów w odcinku lędźwiowym, ograniczenie ruchomości lewego stawu kolanowego i lewego stawu skokowego, słaby zrost kości lewego podudzia, znaczne zniekształcenie prawej kości piętowej z wtórnymi zmianami zwyrodnienia w stawie skokowo-piętowym oraz brak palca prawej stopy, gdzie trwały uszczerbek na zdrowiu wynosił 74%. Nie można całkowicie abstrahować od tendencji występujących w orzecznictwie w porównywalnych przypadkach, gdyż konfrontacja analizowanego przypadku z innymi pozwala uniknąć rażących dysproporcji kwot zasądzanych z tytułu zadośćuczynienia, które mogłyby godzić w poczucie sprawiedliwości.
szkoda

ADAMO25 napisał(a):

PROSZĘ O KONTAKT @ morski-kopiec93

Zgodnie z ust. 9 w zw. ust. 14 lit. f regulaminu forum Odszkodowania i Wypadki Odzyskaj.info nie jest dopuszczalne nakłaniane przez użytkownika- w jakikolwiek nawet pośredni sposób poprzez publikację maila- do skorzystania z usług jakiegokolwiek podmiotu gospodarczego, bez uzyskania uprzedniej zgody administracji. Złamanie tej zasady skutkuje zablokowaniem lub nawet usunięciem konta użytkownika bez ostrzeżenia i powiadomienia.

szkoda

ADAMO25 napisał(a):

WITAm czy temat jest nadal aktualny ??? jeśli tak to proszę o kontakt na @ morski-kopiec93 będę mogl coś więcej pomoc

Taka reklama na tymże forum jest zabroniona.

maciekk
z ubezpieczycielami to same problemy, no ale ubezpieczonym być przecież trzeba… ja to nie wiem co bym zrobił w takiej sytuacji, kiedy ubezpieczyciel nie chciał by mi wypłacić pieniędzy, chyba z czymś takim to się idzie do sądu?
bantofi
Można zawsze wynająć prawników i oni jakoś powinni pomóc 🙂
maciekk
To prawda, dobry prawnik to jest to! Ja w zeszłym roku korzystałem z uslug takiej jednej kancelarii prawnej „partner
bareja77

Witam Wszystkich,

w sierpniu 2018 roku mia?em wypadek na motocyklu. Kobieta wymusi?a pierwsze?stwo i nieszcz??cie gotowe. W wypisie jest napisane "Wielood?amowe z?amania ko?ca dalszego trzonu prawej ko?ci piszczelowej i ko?ca bli?szego trzonu prawej koœci strza?kowej. Zespolenie z?amania ko?ci piszczelowej. Przemieszczony od?am kostny 12/9mm widoczny od zespolenia.Z?amanie ko?ci dalszego trzonu prawej ko?ci strza?kowej bez przemieszczenia" (chocia? brak jest te? o oparzeniach i z?amanej kostce, które zosta?o zauwa?one dopiero na prywatnej wizycie).

Otrzyma?em z warty pismo, ?e wydatki z leczeniem powypadkowym 1450zl, kilometrówka 139zl, koszt opieki osób trzecich 1568zl. Wyp?acili mi 16116z? i sk?onni s? dop?aci? 4000z?, czyli da?o by t? sum? 20ty? z?. Nie wiem, ale wydaje mi si? to niewielk? kwot?. Czy mogliby?cie si? wypowiedzie?? Z góry dzi?kuje za Wasze wpisy

Benek
Cześć. Miałem wypadek komunikacyjny 3 miesiące temu. Byłem pasażerem. Mój kolega (kierowca) stracił panowanie nad pojazdem na zakręcie i uderzył w drzewo. Miałem ranę na czole (3 szwy) i wstrząśnienie mózgu, potłuczenia całego ciała i 5 złamanych żeber. Kolega nie poczuwa się do odpowiedzialności, żeby zwrócić mi chociażby koszty lekarstw, więc chcę uzyskać odszkodowanie z jego OC. Na jaką kwotę mogę liczyć? Czy oprócz zadośćuczynienia i zwrotu kosztów leczenia coś mi się należy?
polny-wiatr30

Witam serdecznie,

będąc pasażerem pojazdu, którego kierowca spowodował wypadek, ma Pan prawo uzyskać odszkodowanie z OC pojazdu. Jeżeli kolega nie poczuwa się do odpowiedzialności, to tym bardziej warto zawalczyć o odszkodowanie. Jeżeli na miejscu zdarzenia była policja, to wystarczy pozyskać notatkę policyjną i zgłosić szkodę do ubezpieczyciela OC właściciela pojazdu. Jako poszkodowany ma Pan prawo do:

- zadośćuczynienia za doznaną krzywdę i uszczerbek na zdrowiu

- zwrotu kosztów leczenia (trzeba zbierać rachunki i faktury oraz przekazać oryginały ubezpieczycielowi)

- pokrycia kosztów dojazdów do lekarzy (jeśli ktoś musiał dowozić Pana na rehabilitację czy kontrole)

- zwrotu kosztów opieki (jeśli potrzebował Pan opieki osoby trzeciej w codziennych czynnościach)

- pokrycia utraconych dochodów (jeśli w skutek L4 utracił Pan dochody)

- zwrotu wartości uszkodzonych przedmiotów (jeśli w zdarzeniu został uszkodzony np. telefon)

Aby potwierdzić zasadność roszczenia trzeba oczywiście dokładnie udokumentować wszelkie koszty oraz proces leczenia. Polecam lekturę naszego link zewnętrzny zablokowany - uzyska Pan odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania przy szkodach osobowych po wypadkach drogowych.

Co do samego zadośćuczynienia, to odszkodowanie jest uzależnione od obrażeń, długości i jakości leczenia, konieczności rehabilitacji, stanu zdrowia po zakończeniu leczenia. Za wstrząśnienie mózgu, potłuczenia i małe przecięcie można by dostać maksymalnie 1-2% uszczerbku na zdrowiu. Za link zewnętrzny zablokowany można dostać 1%, więc za 5 złamanych żeber dostanie Pan około 5%. Można więc spodziewać się łacznie 5-7% uszczerbku na zdrowiu. Za 1% ubezpieczyciele OC powinni przyznać 1500-2000 zł.

W razie dalszych pytań zapraszam do kontaktu przez zgłoszenie albo odpowiedź na forum.

Pozdrawiam,

Izabela