mago69 napisał(a):
dobre Lilla...🙂 jak widac, musisz w nim jeszcze troche pokustykac:)zart...Obys szybciutko z niego wyskoczyla!!
Mago69 to było ku pokrzepieniu serc i w odpowiedzi na pytanie czy człowiek w gipsie coś jeszcze może!
Założył master_44, 28 marca 2007 · 429 106 wyświetleń · strona 306 z 977
mago69 napisał(a):
dobre Lilla...🙂 jak widac, musisz w nim jeszcze troche pokustykac:)zart...Obys szybciutko z niego wyskoczyla!!
Mago69 to było ku pokrzepieniu serc i w odpowiedzi na pytanie czy człowiek w gipsie coś jeszcze może!
karolg9 napisał(a):
-Znalazłem coś takiego... O to Ci chodziło pgb? I jak ten masażyk nogi robić mniej więcej i czy w moim przypadku się to przyda?pgb1979 napisał(a):
Ćwiczenia izometryczne polegają na napinaniu mięśni chorej nogi.
1. Lezenie na plecach, palce u nogi ściągamy do siebie, kolano ściagamy do podłogi, napinamy czwórkę i tak 10 sekund, odpoczynek 8 sekund i od nowa
2. Leżymy na plecach, wałek (grubą poduszkę) między nogi, ściagamy palce do siebie, ściskamy kolanami wałek 10 sekund, odpoczynek 8 sekund i od nowa
3. Leżymy na jednym boku, unosimy nogę na wysokość 20 cm, ściągamy stopę do siebie, napinamy czwórkę, kolano maxymalnie prostujemy, stopa ułożona równolegle do podłoża, 10 sekund, odpoczynek 8 sekund i od nowa
4. Kładziemy sie na drugi bok i to samo co w pkt. 3
5. Leżymy na brzuchu, ściagamy palce u nogi do siebie, unosimy nogę na 20 cm, prostujemy w kolanie, napinamy czwórke, 10 sekund, odpoczynek 8 sekund i od nowa
6. Leżymy na brzuchu, zginamy nogę w kolanie na 90 stopni, unosimy udo do góry na 20 cm, ściagamy palce u stopy do siebie, 10 sekund, odpoczynek 8 sekund i od nowa
Kolejne ćwiczenia są ze sprzętem, nalepsza jest poduszeczka podobna do tej co na polamancy.pl ja pokazałem, tyle że grubsza i bez kolców. Na niej swietnie rozpracowywuje sie mięsnie brzuchate łydki i piszczelowe, naciskając na nią i nie odrywając palców i pięty. Najlepiej przyłożyć ja do ściany, 90 stopni w kolanie, 90 stopni miedzy udem i korpusem, i naciskamy na poduszke wypełnioną powietrzem. Moze podobny egzamin zdałby termofor napełniony wodą, ale nie wiem, tak sobie teraz tylko pomyślałem. Mam jeszcze zajęcia na pochylni, na trampolinie i z podwieszoną nogą. Ale tego w domu raczej nie macie. Dla tych stabilniejszych proponuje stawać na jednej chorej nodze, ugiąć nogę w kolanie troche i stać jak najdłużej. To robi sie głównie na tej poduszcze z powietrzem oraz na trampolinie - wtedy jest trudniej i bardziej pracują mięsnie. No i obowiązkowo masażyk nogi, ale to tez wówczas kiedy juz raczej jest większy zrost.
mago69 napisał(a):
ale jak by nie patrzec...to to jest wkurzajace, co gadaja ludzie...jak jestem na Forum, to sie czuje dobrze...:)ciekawe, czy jako laik tez bym mowila takie rzeczy spotkawszy polamanego na ulicy...:(mysle, ze nie!
pgb1979 napisał(a):
Polamana Kaska napisał(a):
karolg9 napisał(a):
Hmm, nie sądzę, aby to kość mnie bolała. To bardziej ból mięśniowy. Tym bardziej, że zrośnięta jest całkowicie... Być może tak jak powiedziałem to przez dłuższe "nie używanie" mięśnia 😉
Kość nie może boleć, raczej okostna albo mięśnie.
Jak zwał tak zwał 😉
My spokojnie możemy o sobie mówić, że łamie nas w kościach, dosłownie i w przenośni. 🙂
Ok, dzięki pgb. To już chyba koniec zawracania Ci głowy 😉
A tak z ciekawości; ty jesteś jakimś ortopedą, czy studentem medycyny czy co, że tyle wiesz?
Trzym się...
mago69 napisał(a):
ale jak by nie patrzec...to to jest wkurzajace, co gadaja ludzie...jak jestem na Forum, to sie czuje dobrze...:)ciekawe, czy jako laik tez bym mowila takie rzeczy spotkawszy polamanego na ulicy...:(mysle, ze nie!
Mago69! A propos ludzi i sytuacji "a pani jeszcze w gipsie?" to w chwili powrotu ze ze szpitala (26.01 - trzeci dzień po złamaniu) pomagał mnie wnosić sąsiad, który akurat wychodził z żoną i z dzieckiem oseskiem w głębokim wózku. Dzisiaj wychodziłam na dworek a ta sama sąsiadka z dzieckiem siedzącym w wózku spacerowym szła na spacerek. Pomyślałam tylko, że dziecko im solidnie podrosło a mój gips dalej wiernie trwa przy mojej nodze...
Dzięki za wsparcie wszystkim i szczególnie tobie pgb 😉
Co do tego bólu to może jeszcze nic poważniejszego bo boli tylko przy uderzeniu w miejsce złamania. Zobaczy się jeszcze, pogadam z lekarzem może...
Dzięki...
Cisza taka... chyba wszyscy dzielnie machają nóżkami i nie zaglądają tu. 🙂
Zaczynam dziś krio-. Ciekawam, czy coś pomoże.
riviolla napisał(a):
Kaska to napisz potem koniecznie jak wrażenia 😉 Bo ja zaczynam w poniedziałek...
Riviolla co zaczynasz od poniedziałku?
LillaKorn napisał(a):
Riviolla idziesz do pracy?
Yyy... Chodziło że zaczynam rehabilitację w tym krioterapię 😉 A do pracy chodzę cały czas 🙂
riviolla napisał(a):
Kaska to napisz potem koniecznie jak wrażenia 😉 Bo ja zaczynam w poniedziałek...
Napiszę, może jakiś przystojniak mi się trafi. 🙂
riviolla napisał(a):
LillaKorn napisał(a):
Riviolla idziesz do pracy?
Yyy... Chodziło że zaczynam rehabilitację w tym krioterapię 😉 A do pracy chodzę cały czas 🙂
Tak mi się wydawało, że już biegasz do pracy i nie wiedziałam co zaczynasz! życzę Ci powodzenia i zrostu po Twoich zabiegach!
mago69 napisał(a):
ja nie macha...lekarz zsabronil.jutrlo mam sie dowiedziec, co dalej z tym czego juz mialo nie byc, a nadal jest...pozdrowka!!!
Mago69 czekamy jutro na pomyślny raporcik!
Czesc
Potrzebuje waszej pomocy 3 miesiace temu zlamalem noge,nosilem 88 dni gips.teraz staram sie jakos rozruszac staqwy ale nic mi nie wychodzi.Mocze w soli,chodze na kompiele wirowe,laser i magnetronik.Zna ktos jakies cwiczenia ktore pomoga mi ta noge doprowadzic do ladu
Napiszę, może jakiś przystojniak mi się trafi. 🙂riviolla napisał(a):
swadek22 napisał(a):
Czesc
Potrzebuje waszej pomocy 3 miesiace temu zlamalem noge,nosilem 88 dni gips.teraz staram sie jakos rozruszac staqwy ale nic mi nie wychodzi.Mocze w soli,chodze na kompiele wirowe,laser i magnetronik.Zna ktos jakies cwiczenia ktore pomoga mi ta noge doprowadzic do ladu
korel napisał(a):
Czy może ktoś z Was natknął się na informacje nt ukrwienia kości, a szczególnie jak poprawić ich ukrwienie ?
Dosłownie parę stron wcześniej były podane ćwiczenia na stawy i mięśnie. Jak nie będziesz mógł znaleźć, daj znać. 🙂swadek22 napisał(a):
Czesc
swadek22 napisał(a):
Czesc
Było zimno... na szczęście śnieg i mróz to moje ulubiony klimaty. 🙂
Doktor bardzo pochwalił moją nóżkę, stwierdził, że jak na ten okres czasu, 3,5 miesiąca, wygląda rewelacyjnie.
riviolla napisał(a):
Skoro chodzisz na zabiegi rehabilitacyjne to po prostu poproś rehabilitanta, żeby pokazał Ci odpowiednie ćwiczenia 🙂 A złamanie w którym miejscu?swadek22 napisał(a):
Czesc
swadek22 napisał(a):
kostki bocznej
Zajrzyj na stronę 292, tam opisałam ćwiczenie na stopniowe rozruszanie stawu skokowego (góra - dół). Potem można dołożyć kręcenie stopą kółeczek 🙂
riviolla napisał(a):
swadek22 napisał(a):
kostki bocznej
Zajrzyj na stronę 292, tam opisałam ćwiczenie na stopniowe rozruszanie stawu skokowego (góra - dół). Potem można dołożyć kręcenie stopą kółeczek 🙂
dzieki sliczne