pewnie bedą się jakieś powtarzać ale to taki skopiowany zbiór tego co wyczytałam na forum (dziękuję autorom poniższychpostów za podzielenie się wiedzą):
"ja podpowiem co ma robic...oto zestaw cwiczen kiedy mamy szyne lub gips
Pozycja wyjsciowa ,lezenie na plecach,waleczek pod kolanami
1,zginanie i prostowanie palcow nog
2,naciskanie stopa na podeszwe gipsu
3,naciskanie stopa na grzbiet gipsu
4,proba zginania kolana w gipsie
5,proba prostowania kolana w gipsie
6,napinanie miesni czworoglowych ud
7,zataczanie koleczek w powietrzu noga w gipsie
8,na przemian unoszenie prostych nog
9odwodzenie prostych nog po podlozu do rozkroku. od 1do 9 punktu po 20 razy pozdrawiam
Ćwiczenia na wyprost kolana:
1. Leżymy na plecach, unosimy wyprostowaną nogę na wysokość 15-30cm i trzymamy tak wyprostowaną w górze około 10 sekund
2. Lezymy na boku prawym, unosimy wyprostowaną nogę na wysokość 15-30cm i trzymamy tak wyprostowaną w górze około 10 sekund
3. Lezymy na boku lewym, unosimy wyprostowaną nogę na wysokość 15-30cm i trzymamy tak wyprostowaną w górze około 10 sekund
4. Lezymy na brzuchu, unosimy wyprostowaną nogę na wysokość 15-30cm i trzymamy tak wyprostowaną w górze około 10 sekund
5. Leżymy na plecach, pod nogę w okolicach achillesa podkładamy wałek, wyprostowaną noge na wałku równiez trzymamy około 10 sekund (zamiast wałka może być zwinięty koc w rulonik, ewentualnie poduszki)
6. Leżymy na brzuchu, pod nogę podkładamy wałek, wyprostowaną noge na wałku równiez trzymamy około 10 sekund (zamiast wałka może być zwinięty koc w rulonik, ewentualnie poduszki)
7. Siedzimy z wyciągniętymi nogami do przodu i pochylamy się do wyprostowanych nóg tak aby dotknać głową kolana, robimy skłony przez około 10 sekund
Wszystkie te ćwiczenia robimy z wyprostowanym kolanem do granic bólu, napiętym mięśniem czworogłowym uda oraz ze ściągniętą stopą do siebie. Każde ćwiczenie powtarzamy kilka razy, tzn około 10 serii, a dziennie ćwiczymy 3 razy.
no i ćwiczenia:
- na kolano lepiej niż to o czym pisaliście dotychczas robić ćwiczenia w leżeniu na brzuchu i wtedy zginać (lepiej pracują mięśnie szczególnie 4głowy) i rzeczyywiście w siedzeniu moje kolano działa jak zdrowe a w tej pozycji znacznie trudniej, potem jak wam będzie za łatwo szło to cięzarki się dokłada
na kostke (u mnie przede wszystkim rozciąganie ścięgna)
- ćwiczenia na piłce, siedzisz na krześle, piłka na ziemi i nogą turlasz w wyproście trzeba stopę ciągnąc na siebie, w zgięciu zginać palce, powtarzać 3 razy po 10
- siedzisz nogi prosto, pasek nakładasz na nogę i rozciągasz do granicy bólu tak wytrzymać ok 20-30 sekund potem odpoczynek tak samo długi i powtarzać 10 razy
- ćwiczenie na ścianie, w pozycji leżącej noga wyprostowana oparta o jakąś śliską powierzchnię i zjezdżasz w dół ile się da dotykając całą stopą ściany wytrzymać i tak 3 razy po 10
Calineczka, usiądź na krawędzi łóżka lub krzesła, oprzyj nogi na podłodze, kolano pod kątem 90 st. Podpierając się na dłoniach opartych na łóżku, staraj się zsuwać pupę z łóżka równolegle tak jakbyś nadal siedziała, ale nie przesuwaj stóp na podłodze. Wtedy zginasz i staw kolanowy i ćwiczysz skokowy. Powróć pupą na łóżko i znowu powtórz to samo. Po 10-20 razy i takie serie powtarzaj kilka razy dziennie
Ćwiczenia izometryczne polegają na napinaniu mięśni chorej nogi.
1. Lezenie na plecach, palce u nogi ściągamy do siebie, kolano ściagamy do podłogi, napinamy czwórkę i tak 10 sekund, odpoczynek 8 sekund i od nowa
2. Leżymy na plecach, wałek (grubą poduszkę) między nogi, ściagamy palce do siebie, ściskamy kolanami wałek 10 sekund, odpoczynek 8 sekund i od nowa
3. Leżymy na jednym boku, unosimy nogę na wysokość 20 cm, ściągamy stopę do siebie, napinamy czwórkę, kolano maxymalnie prostujemy, stopa ułożona równolegle do podłoża, 10 sekund, odpoczynek 8 sekund i od nowa
4. Kładziemy sie na drugi bok i to samo co w pkt. 3
5. Leżymy na brzuchu, ściagamy palce u nogi do siebie, unosimy nogę na 20 cm, prostujemy w kolanie, napinamy czwórke, 10 sekund, odpoczynek 8 sekund i od nowa
6. Leżymy na brzuchu, zginamy nogę w kolanie na 90 stopni, unosimy udo do góry na 20 cm, ściagamy palce u stopy do siebie, 10 sekund, odpoczynek 8 sekund i od nowa
Kolejne ćwiczenia są ze sprzętem, nalepsza jest poduszeczka podobna do tej co na polamancy.pl ja pokazałem, tyle że grubsza i bez kolców. Na niej swietnie rozpracowywuje sie mięsnie brzuchate łydki i piszczelowe, naciskając na nią i nie odrywając palców i pięty. Najlepiej przyłożyć ja do ściany, 90 stopni w kolanie, 90 stopni miedzy udem i korpusem, i naciskamy na poduszke wypełnioną powietrzem. Moze podobny egzamin zdałby termofor napełniony wodą, ale nie wiem, tak sobie teraz tylko pomyślałem. Mam jeszcze zajęcia na pochylni, na trampolinie i z podwieszoną nogą. Ale tego w domu raczej nie macie. Dla tych stabilniejszych proponuje stawać na jednej chorej nodze, ugiąć nogę w kolanie troche i stać jak najdłużej. To robi sie głównie na tej poduszcze z powietrzem oraz na trampolinie - wtedy jest trudniej i bardziej pracują mięsnie. No i obowiązkowo masażyk nogi, ale to tez wówczas kiedy juz raczej jest większy zrost.
stopa na ścianę prze 1 min - można sobie spacerować stopą- przez 1 min zwiesić luźno w dół i przez 1 min w poziomie. Powtórzyć należy 3-krotnie i tak kilka razy w ciągu dnia. Mnie po tych ćwiczeniach stopa przestała sinieć i już nie wygląda jak śliwka węgierka."