Złamanie nogi - rehabilitacja
Założył master_44, 28 marca 2007 · 429 106 wyświetleń · strona 39 z 977
agula napisał(a):
ja czuję do tej pory te zastrzyki - 🙁anita napisał(a):
w zasadzie to w szpitalu nie bralam tabletek tylko zastrzyki, raz dostalam taką dawkę( chyba sie na mnie pieklegniarka wkurzyla, bo ja w nocy wezwalam), ze potem 20 minut mnie tyłek bolał tak ze zapomnialam o bólu nogi. Tabletek dostalam jedno opakowanie 10szt przy wypisywaniu...no i zjadłam na ból zęba:P
potem chciałam domięśniowo w udo ale jakaś bardziej rozgarnięta pielęgniarka wytłumaczyła mi że nogi po tym kuciu nie poznam.-bo się robią grudki
nie ma za co...
smileys/bigwink.gif
kurcze ale coś Ci się długo utrzymuje ta opuchlizna.a nie boli Cię to kolano?a co blizn to promienie słoneczne powodują ich przebarwienie - robią się wówczas ciemniejsze.ponadto opalasz sobie nową skórę która jest delikatniejsza i bardziej skłonna do oparzeń.majowe słońce jest też trochę zdradliwe i uczula...ale ja też siedzę na słońcu - godzinkę dziennie - oczywiście zakrywam tą chudą kończynę
agula napisał(a):
nie ma za co...
smileys/bigwink.gif
kurcze ale coś Ci się długo utrzymuje ta opuchlizna.a nie boli Cię to kolano?
a co blizn to promienie słoneczne powodują ich przebarwienie - robią się wówczas ciemniejsze.ponadto opalasz sobie nową skórę która jest delikatniejsza i bardziej skłonna do oparzeń.majowe słońce jest też trochę zdradliwe i uczula...ale ja też siedzę na słońcu - godzinkę dziennie - oczywiście zakrywam tą chudą kończynę
maczek napisał(a):
ja dostalem raz strzala domiesniowo w udo i do dzisiaj mam sparalizowane - zero czucia na lewym udzie (taki pas ok. 20cm x 6cm)... jak mi znieczulenie puscilo to myslalem ze sie posram z bolu, operowana noga i prawe biodro w ogole mnie nie bolalo, tylko to lewe udo, w ktore pielegniarka mi wbila igle.... chyba trafila w jakis nerw 😠 bol niesamowity i dlugo trwajacy.....agula napisał(a):
ja czuję do tej pory te zastrzyki - 🙁anita napisał(a):
w zasadzie to w szpitalu nie bralam tabletek tylko zastrzyki, raz dostalam taką dawkę( chyba sie na mnie pieklegniarka wkurzyla, bo ja w nocy wezwalam), ze potem 20 minut mnie tyłek bolał tak ze zapomnialam o bólu nogi. Tabletek dostalam jedno opakowanie 10szt przy wypisywaniu...no i zjadłam na ból zęba:P
potem chciałam domięśniowo w udo ale jakaś bardziej rozgarnięta pielęgniarka wytłumaczyła mi że nogi po tym kuciu nie poznam.-bo się robią grudki
to mi zrobili to samo z pośladkiem co Tobie z nogą
maczek napisał(a):
Aga - blizna to nie jest skora, wlasnie dlatego nie wolno opalac. To tak jakby zerwac sobie plat skory i opalac miecho pod spodem. Watpie zeby to bylo zdrowe 😉agula napisał(a):
nie ma za co...
smileys/bigwink.gif
kurcze ale coś Ci się długo utrzymuje ta opuchlizna.a nie boli Cię to kolano?
a co blizn to promienie słoneczne powodują ich przebarwienie - robią się wówczas ciemniejsze.ponadto opalasz sobie nową skórę która jest delikatniejsza i bardziej skłonna do oparzeń.majowe słońce jest też trochę zdradliwe i uczula...ale ja też siedzę na słońcu - godzinkę dziennie - oczywiście zakrywam tą chudą kończynę
nowa czy stara - nie można opalać i już
Ogólnopolski serwis medyczny dodaj do ulubionych, ustaw jako startową, przeslij link znajomemu
powrót do strony głównej, czwartek 15.05.08, Blizny
kontakt
blizny
Blizna powstająca w procesie gojenia to tkanka łączna, która zastępuje tkankę uszkodzoną przez uraz lub chorobę. Tworzenie blizny jest częścią normalnego procesu gojenia się rany, w którym uszkodzona skóra właściwa zostaje zastąpiona nową, dobrze unaczynioną, tkanką ziarninującą (porastającą), z licznymi najpierw ułożonymi przypadkowo, potem już w sposób uporządkowany włóknami kolagenu. Blizna powstaje w miejscu zranienia lub innego uszkodzenia skóry. Typ blizny zależy od różnych czynników. Większość blizn nie wymaga specjalistycznego leczenia i goi się bez żadnej interwencji. Istnieją jednak blizny nieprawidłowe, twarde, czerwone, zgrubiałe, znacznie wykraczające poza obszar pierwotnego kształtu i rozmiaru rany. Stanowią one problem nie tylko estetyczny, ale przede wszystkim zdrowotny, mogą bowiem powodować przykurcze, wywoływać ból i swędzenie. Wyróżnia się kilka typów blizn: blizny przerostowe, keloidy itd.
anita napisał(a):
sprzeczki w samorządzie są niewskazane:P
racja...trzeba od razu przejść do rękoczynów 🙂
skarbnik, na co zbierasz? na piwo czy krem do opalania 😉
A tak ogólnie: lata 70-te ARE THE BEST 😉
lisiu napisał(a):
skarbnik, na co zbierasz? na piwo czy krem do opalania 😉
A tak ogólnie: lata 70-te ARE THE BEST 😉
anita napisał(a):
i galaretke:)
truskawkową
anita napisał(a):
i tequile i limonki 🙂
agula napisał(a):
truskawkowąanita napisał(a):
🙂:D:D
anita napisał(a):
obecnie jestem w posiadaniu brzoskwiniowej i wiśniowejagula napisał(a):
truskawkowąanita napisał(a):
🙂:D:D
anita napisał(a):
pgb nie pytaj tylko rób co mentor każe:)
tzn mnie masz na myśli???heee?
maczek napisał(a):
ja juz dzisiaj nie pije.... 😉
za nasze nogi się nie napijesz????????????????????