Złamanie nogi - rehabilitacja

Założył master_44, 28 marca 2007 · 429 106 wyświetleń · strona 39 z 977

anita
Proponuję maczka na przewodniczącego klasy i agulę na zastępcę🙂 a siebie na skarbnika:DDDD;)
Krzysiek

agula napisał(a):

anita napisał(a):

w zasadzie to w szpitalu nie bralam tabletek tylko zastrzyki, raz dostalam taką dawkę( chyba sie na mnie pieklegniarka wkurzyla, bo ja w nocy wezwalam), ze potem 20 minut mnie tyłek bolał tak ze zapomnialam o bólu nogi. Tabletek dostalam jedno opakowanie 10szt przy wypisywaniu...no i zjadłam na ból zęba:P

ja czuję do tej pory te zastrzyki - 🙁
potem chciałam domięśniowo w udo ale jakaś bardziej rozgarnięta pielęgniarka wytłumaczyła mi że nogi po tym kuciu nie poznam.-bo się robią grudki
ja dostalem raz strzala domiesniowo w udo i do dzisiaj mam sparalizowane - zero czucia na lewym udzie (taki pas ok. 20cm x 6cm)... jak mi znieczulenie puscilo to myslalem ze sie posram z bolu, operowana noga i prawe biodro w ogole mnie nie bolalo, tylko to lewe udo, w ktore pielegniarka mi wbila igle.... chyba trafila w jakis nerw 😠 bol niesamowity i dlugo trwajacy.....
agula

nie ma za co...

smileys/bigwink.gif

kurcze ale coś Ci się długo utrzymuje ta opuchlizna.a nie boli Cię to kolano?

a co blizn to promienie słoneczne powodują ich przebarwienie - robią się wówczas ciemniejsze.ponadto opalasz sobie nową skórę która jest delikatniejsza i bardziej skłonna do oparzeń.majowe słońce jest też trochę zdradliwe i uczula...ale ja też siedzę na słońcu - godzinkę dziennie - oczywiście zakrywam tą chudą kończynę

Krzysiek

agula napisał(a):

nie ma za co...

smileys/bigwink.gif

a co blizn to promienie słoneczne powodują ich przebarwienie - robią się wówczas ciemniejsze.ponadto opalasz sobie nową skórę która jest delikatniejsza i bardziej skłonna do oparzeń.majowe słońce jest też trochę zdradliwe i uczula...ale ja też siedzę na słońcu - godzinkę dziennie - oczywiście zakrywam tą chudą kończynę

Aga - blizna to nie jest skora, wlasnie dlatego nie wolno opalac. To tak jakby zerwac sobie plat skory i opalac miecho pod spodem. Watpie zeby to bylo zdrowe 😉
agula

maczek napisał(a):

agula napisał(a):

anita napisał(a):

w zasadzie to w szpitalu nie bralam tabletek tylko zastrzyki, raz dostalam taką dawkę( chyba sie na mnie pieklegniarka wkurzyla, bo ja w nocy wezwalam), ze potem 20 minut mnie tyłek bolał tak ze zapomnialam o bólu nogi. Tabletek dostalam jedno opakowanie 10szt przy wypisywaniu...no i zjadłam na ból zęba:P

ja czuję do tej pory te zastrzyki - 🙁
potem chciałam domięśniowo w udo ale jakaś bardziej rozgarnięta pielęgniarka wytłumaczyła mi że nogi po tym kuciu nie poznam.-bo się robią grudki
ja dostalem raz strzala domiesniowo w udo i do dzisiaj mam sparalizowane - zero czucia na lewym udzie (taki pas ok. 20cm x 6cm)... jak mi znieczulenie puscilo to myslalem ze sie posram z bolu, operowana noga i prawe biodro w ogole mnie nie bolalo, tylko to lewe udo, w ktore pielegniarka mi wbila igle.... chyba trafila w jakis nerw 😠 bol niesamowity i dlugo trwajacy.....
maczek jak zwykle obrazowo opisałeś swoje doznania...
to mi zrobili to samo z pośladkiem co Tobie z nogą
agula

maczek napisał(a):

agula napisał(a):

nie ma za co...

smileys/bigwink.gif

Aga - blizna to nie jest skora, wlasnie dlatego nie wolno opalac. To tak jakby zerwac sobie plat skory i opalac miecho pod spodem. Watpie zeby to bylo zdrowe 😉
to że jesteś kandydatem na przewodniczącego wcale nie znaczy że masz rację.i proszę o nie podważanie mojego autorytetu 🙂
nowa czy stara - nie można opalać i już
anita
sprzeczki w samorządzie są niewskazane:P
agula

Ogólnopolski serwis medyczny dodaj do ulubionych, ustaw jako startową, przeslij link znajomemu

powrót do strony głównej, czwartek 15.05.08, Blizny

kontakt

blizny

Blizna powstająca w procesie gojenia to tkanka łączna, która zastępuje tkankę uszkodzoną przez uraz lub chorobę. Tworzenie blizny jest częścią normalnego procesu gojenia się rany, w którym uszkodzona skóra właściwa zostaje zastąpiona nową, dobrze unaczynioną, tkanką ziarninującą (porastającą), z licznymi najpierw ułożonymi przypadkowo, potem już w sposób uporządkowany włóknami kolagenu. Blizna powstaje w miejscu zranienia lub innego uszkodzenia skóry. Typ blizny zależy od różnych czynników. Większość blizn nie wymaga specjalistycznego leczenia i goi się bez żadnej interwencji. Istnieją jednak blizny nieprawidłowe, twarde, czerwone, zgrubiałe, znacznie wykraczające poza obszar pierwotnego kształtu i rozmiaru rany. Stanowią one problem nie tylko estetyczny, ale przede wszystkim zdrowotny, mogą bowiem powodować przykurcze, wywoływać ból i swędzenie. Wyróżnia się kilka typów blizn: blizny przerostowe, keloidy itd.

agula

anita napisał(a):

sprzeczki w samorządzie są niewskazane:P

racja...trzeba od razu przejść do rękoczynów 🙂

Agnieszka

skarbnik, na co zbierasz? na piwo czy krem do opalania 😉

A tak ogólnie: lata 70-te ARE THE BEST 😉

agula

lisiu napisał(a):

skarbnik, na co zbierasz? na piwo czy krem do opalania 😉
A tak ogólnie: lata 70-te ARE THE BEST 😉

NA DANONKI
anita
80 -te też nie są złe:P ,zbieram na nasz wypad jak juz sie wyleczymy:)
anita
i galaretke:)
agula

anita napisał(a):

truskawkową

anita
pgb nie pytaj tylko rób co mentor każe:)
Krzysiek

anita napisał(a):

i tequile i limonki 🙂

anita

agula napisał(a):

anita napisał(a):

truskawkową
obecnie jestem w posiadaniu brzoskwiniowej i wiśniowej
🙂:D:D
agula

anita napisał(a):

agula napisał(a):

anita napisał(a):

truskawkową
obecnie jestem w posiadaniu brzoskwiniowej i wiśniowej
🙂:D:D
mogę wpasć?
anita
aga znalazłam dla nas idealne drinki:) malibu z mlekiem: 🙂:D:D
agula
kokosowooooooooooooooooooo
anita
no ba, czekam:)
anita
uciekam , pa agula:)
agula

anita napisał(a):

pgb nie pytaj tylko rób co mentor każe:)

tzn mnie masz na myśli???heee?

agula
oj anita a ja zaczęłam sie rozkręcać...;(
anita
daleko nie odejde...bo wiesz jak to jest z tym forum....przyciąga jak magnes:)
Agnieszka
campari z sokiem z czerwonych grapefriutów - polecam i lecę się upięknić 😉
agula
to ja zmykam po lód do drinków
Krzysiek
ja juz dzisiaj nie pije.... 😉
Piter
Kto pyta nie błądzi... A swoją drogą to nie jedną mam bliznę z wakacyjnych wypraw i zawsze jakos opalałem się i tą ranę i nic mi się nie stało. Myślałem ze macie na mysli blizny pooperacyjne, że niby ich nie mozna opalac...
agula

maczek napisał(a):

ja juz dzisiaj nie pije.... 😉

za nasze nogi się nie napijesz????????????????????