Złamanie nogi - rehabilitacja

Założył master_44, 28 marca 2007 · 429 106 wyświetleń · strona 646 z 977

edziag

witaj eliska.

widzę, że same dobre wiadomości, po cichu liczę że prawo serii utrzyma się przynajmniej do nowego roku.

mam pytanie, jak staję na chorej nodze to ona jest odchylona jakny na zewnątrz. od kolana w dół nie idzie pionowo prosto tylko po skosie na zewnątrz, normalnie jakbym miała krzywą tą nogę. to normalne? i spowodowane np wychudzeniem i zupełnym zanikiem łydki czy mam się martwić?

edziag

a jeszcze podzielę się moim sposobem na poruszanie się w kuchni między szafkami bez kul i bez obciążania złamasa. otóz ja tańczę w kuchni twista bąż jak kto woli rock&rola.

stoje na jednej nodze, drugą opieram dla równowagi i zaczynam przesuwać się bokiem- palce, pięta, palce pięta i w ten sposób mam dwie ręce wolne. mam nadzieję że się komuś przyda a może wy też wywijacie w ten sam sposób?

kasiek79

edziag napisał(a):

a jeszcze podzielę się moim sposobem na poruszanie się w kuchni między szafkami bez kul i bez obciążania złamasa. otóz ja tańczę w kuchni twista bąż jak kto woli rock&rola.
stoje na jednej nodze, drugą opieram dla równowagi i zaczynam przesuwać się bokiem- palce, pięta, palce pięta i w ten sposób mam dwie ręce wolne. mam nadzieję że się komuś przyda a może wy też wywijacie w ten sam sposób?

kochana ja jak gdzies sie poruszam (na małej odległosci) i musze trzymac w reu moją noge z gipsem to wąłśnei tak się pzresuwam. Hehe. W łazience pozbierałą z podłogi dywaniki żeby mieclepszy poslizg na skarpecie. Próbowałą podskakiwac ale to zbyt niebezpieczne i dla mnie i dl amojej chorej nogi .
kasiek79

edziag napisał(a):

witaj eliska.
widzę, że same dobre wiadomości, po cichu liczę że prawo serii utrzyma się przynajmniej do nowego roku.
mam pytanie, jak staję na chorej nodze to ona jest odchylona jakny na zewnątrz. od kolana w dół nie idzie pionowo prosto tylko po skosie na zewnątrz, normalnie jakbym miała krzywą tą nogę. to normalne? i spowodowane np wychudzeniem i zupełnym zanikiem łydki czy mam się martwić?

to wszystko zalezy jaka masz kosc ja generalnie mam lekko wygięte nogi w łuk (po tacie i po szerwokim pieluchowaniu bo miaą chore biodra). wiec u mnie to normalne ja to się boje ze ta chora będę miała bardziej prosta bo mam takei wrazenie że tak mi wykręcili stope na zewnątrz ( a zdrowa mam lekko dosrodka) wieć będę pewnie wygadała smiesznie Mąż się śmieje że będe musiała druga połamac żeby też mi wyprostowali ale.............. to narazie moje domysły nie chcę myslęć jak to bedzie jak będzie powykrecana w inne strony
a.

edziag napisał(a):

tak

tak
JACEK

WItam

dokładnie 10 miesiecy mija jutro od złamania.....własnie pakuje rzeczy i jutro o 7 melduje sie w szpitalu na wyjecie gwozdzia i srubek...i tak sie konczy długa przygoda......

Pozdrawiam wszystkich połamańców:]

edziag

DE-MODE napisał(a):

WItam
dokładnie 10 miesiecy mija jutro od złamania.....własnie pakuje rzeczy i jutro o 7 melduje sie w szpitalu na wyjecie gwozdzia i srubek...i tak sie konczy długa przygoda......

hej, miło, że "starzy" połamancy jeszcze od czasu do czasu zaglądają 🙂. de-mode miłych wrażeń przy pozbywaniu się złomu 😉
alawpr

edziag napisał(a):

Ja robie tak samo,tylko mąż krzyczy ,że zaraz wykręce sobie stopę w tym tańcu. Wiec robie tak jak nikt nie widzi, bo 16 to letni skarżypyta donosi.
alawpr

DE-MODE napisał(a):

WItam

Witaj De-mode,miło że wpadłes do nas. Daj znac koniecznie jak było.
alawpr
WITCH!!!!! Bardzo sie cieszę z twej wyprawy.A zazdroszcze tych kozaczków ,że je obułaś na nózie -DWIE!!! Tak moja droga trzymaj. I kto by pomyślał wczesniej ,że to taka radośc. Ale nam sie przewartościował świat. Ja też rządam kozaków na dwie nogi 🙂 I jeszcze ten obcas - łał......
alawpr

edziag napisał(a):

witaj eliska.

Edziag- nie martw nic!!!! noga jest chuda ,nie ma mięśni to i wyglada jak krzywy patyk. Wszystko ci sie wyrówna z czasem.
alawpr
U mnie dwa dni temu mineło 5 miesiecy od złamania. Świętowac nie będe ;-(
LillaKorn

kasiek79 napisał(a):

LILA dałabym wszystko zeby poruszac sie o kulach ale........... po pierwsze lekar zalecił jak najmiej chodzić a po drugie jest to bardzo trudne z tym długim cięzkim gipsem I owszem tydzien dwa trzy bym moze siedziała albo leżała ale prawie dwa miesiace nie dam rady

życzę Ci tego jak najszybciej!

LillaKorn

DE-MODE napisał(a):

WItam

DE-MODE u Ciebie jak zawsze planowo! Cieszę się razem z Tobą!
LillaKorn

alawpr napisał(a):

edziag napisał(a):

Ja robie tak samo,tylko mąż krzyczy ,że zaraz wykręce sobie stopę w tym tańcu. Wiec robie tak jak nikt nie widzi, bo 16 to letni skarżypyta donosi.
Na pewnym etapie jest tojedyny sposob. Też tak robiłam i tak jak Kasiek usunęłam wszelkie dywaniki i do tej pory chodzę tylko w skarpetkach po domu!
LillaKorn

alawpr napisał(a):

WITCH!!!!! Bardzo sie cieszę z twej wyprawy.A zazdroszcze tych kozaczków ,że je obułaś na nózie -DWIE!!! Tak moja droga trzymaj. I kto by pomyślał wczesniej ,że to taka radośc. Ale nam sie przewartościował świat. Ja też rządam kozaków na dwie nogi 🙂 I jeszcze ten obcas - łał......

Alawpr z obcasem to trochę poczekamy. Na czwartkowym masażu uświadamiał mnie mój osobisty masażysta/fizjoterapeuta, że zrosnąć się muszę lepiej to raz a dwa to odbudowanie wiązadeł stawu skokowego. Piórka mi opadły i dzisiaj ruszyłam w miasto szukać kozaczków na płaskim. Najgorzej, że noga niekontrolowanie puchnie kiedy chce więc wybrałam buciki z możliwością regulacji sznurówką. Nawet ą fajne tylko.....nie mają obcasu.

LillaKorn

alawpr napisał(a):

U mnie dwa dni temu mineło 5 miesiecy od złamania. Świętowac nie będe ;-(

Za to się możesz cieszyć, że tyle wytrwałaś i zbliżaszsię do końca! Teraz uwolnienie nóżki z pancerzyka zbliża się wielkimi krokami!

a.

Mam na pocieszenie fantastyczny przepis na Najlepsze Na Świecie Ciasto Owocowe

Składniki:

- 1 kostka masła,

- 2 szklanka cukru,

- 1 łyżeczka soli

- 4 jajka

- 1 szklanka suszonych owoców,

- 1 szklanka orzechów

- sok cytrynowy

- proszek do pieczenia

- 3-4 szklanki dobrej whisky

Sposób przygotowania:

Przed rozpoczęciem mieszania składników sprawdź czy whisky

jest dobrej jakości. Dobra ... prawda? Przygotuj teraz dużą

miskę, szklankę itp. utensylia kuchenne. Sprawdź czy na pewno

whisky jest taka jak trzeba ... by być tego pewnym nalej jedną

szklankę i wypij tak szybko, jak to tylko możliwe.

Powtórz operację.

Przy użyciu miksera elektrycznego ubij kostkę masła na puszystą

masę, dodaj łyżeszke sukru i ubjaj dalej.

W miedzyszasie zprawdź czy wisky jest na pewno taka jak czeba.

Najlepiej sklaneczke. Otfórz druga butelkie jeźli czeba.

Wszuś do mniski dwa jajki, obje szlanki z owosami i upijaj je

mikserem. Sprawś jakoź wiski żepy pootem gośie nie mufili sze

jest trojnoca. Wszuś do miszki szyśką sul jaka masz w domu czy so

tam masz szysko jedno so, f sumje fsale nie nie ma snaszenia so

fszuśisz ! Fypij skok sytrynnmowy.

Fymjeszaj fszysko z oszehami i sukrem fszystko jedno i frzudź

monki ile tam masz fdomu, osmaruj piesyk masem i wyklej siasto na

plache piesyka, usaw ko na 350 stofni, saaaamknij źwiszki.

Sprawś jakoś fiski sostanej ot pieszenia siasta i iś spaś.

malgo85

edziag napisał(a):

heheh edziag ja robie dokładnie tak jak ty 🙂
a tym ze noga ci troszke ucieka to nie przejmuj sie mysle ze to normalne..
malgo85

DE-MODE super wiesci po 10 miesiącach w koncu wszystko wróci do normalności 🙂

bardzo sie cieszymy i zaglądaj tu czasami bedzie nam bardzo miło 🙂

ELISKA witam w świecie połamanych nóżek..

alawpr
a. bardzo przypadł mi do gustu twój przepis. A ten ostatni składnik toż to poezja 😉
alawpr
Lilluś ,kozaczki ze sznurówką to hicior tego sezonu.Ale bedziesz modna laska 😉 Jak mi uwolnia nóżkę to będę papuga i zakupię sobie też takowe!!!
LillaKorn

alawpr napisał(a):

Lilluś ,kozaczki ze sznurówką to hicior tego sezonu.Ale bedziesz modna laska 😉 Jak mi uwolnia nóżkę to będę papuga i zakupię sobie też takowe!!!

A owa sznurówka pomoże dopasować spuchniętą nóżkę do wnętrza bucika!

alawpr
Dziewczyny u mnie w domku tez wszystkie bardzo podejrzane dywaniki poszły precz!! Zaczełam je mocno podejrzewac ,że nastają na moje zdrowie!!!!!!!!!
alawpr

LillaKorn napisał(a):

alawpr napisał(a):

A owa sznurówka pomoże dopasować spuchniętą nóżkę do wnętrza bucika!

I właśnie o to chodzi. Dobrze ,że o tym powiedziałaś ,bo nie wiem czy bym na to wpadła.

alawpr
Ja za tydzień o tej porze bedę zalegała ma łóżku szpitalnym. Zobaczymy co przyniesie mi los tym razem????
alawpr
Lilla czy ty na miasto wychodzisz juz całkiem bez pomocników??
LillaKorn

alawpr napisał(a):

Ja za tydzień o tej porze bedę zalegała ma łóżku szpitalnym. Zobaczymy co przyniesie mi los tym razem????

Skoro chcą Cię mieć na oddziale w niedzielę to niechybnie szykują jakiś podstęp chyba że zrościk tak Ci przyśpieszył, że nastąpi pożegnanie gipsiku na wieki wieków.

Do**ta
Hej. Właśnie wróciłam ze zjazdu rodzinnego u brata objedzona i opita jak bąk.
LillaKorn

alawpr napisał(a):

Lilla czy ty na miasto wychodzisz juz całkiem bez pomocników??

Bez pomocników ale zawsze z męskim ramieniem przy boku. Dojazdów do pracy nie liczę, bo wsiadam do samochodu pod domem i wysiadam pod firmą.