Złamanie nogi - rehabilitacja

Założył master_44, 28 marca 2007 · 429 106 wyświetleń · strona 736 z 977

jasmar

wyspiarz napisał(a):

ojacie napisał(a):

Hej, hej miałam wizytę i nie jest źle. Strzałka jest nie zrośnięta, ale tym się mam nie przejmować, bo to może nawet rok trwać i to nie ma znaczenia. But mogę schować, ale mam zakładać opaskę ortopedyczną a najlepiej taką małą ortezę na kostkę bo jest bardzo słaba. Mam się oszczędzać i nie fikać na schodach. Zapomniałam zapytać o moją rankę, bo się nie zagoiła od 2 miesięcy, ale trudno. W ogóle zapomniałam zapytać o 50% tego o co miałam zapytać. No, ale grunt, że już nie muszę nosić tego dziadostwa na nodze, nawet na kontrolę już nie muszę iść no chyba, że by się coś dziwnego działo. Tak, więc cud miód i orzeszki. Tzn nie cud, bo w moim wypadku szansa kolejnego urazu jest bardzo prawdopodobna, ale muszę uważać i tyle w temacie. Z wf-u jestem zwolniona no i całe szczęście, bo granie w siatę w środku nocy (czyt. 7 30 ) to nie było nic fajnego. I to chyba tyle, spodziewałam się właśnie takich wieści.

Ojacie, to uważaj na siebie, znaczy kostkę, i oby jak najszybciej wyjeci Ci resztę żelastwa.

Ojacie to dobre wieści. Czy Ty chodzisz bez kul??? a utykasz czy tak normalnie??? a taką opaskę to się kupuje na wymiar czy tak normalnie w aptece??? I mówił Ci Twój orto kiedy Ci wyjmą resztę. Bo kurczę czy ten mój taki dlugoterminowy-mnie już( mimo iż zrost stanął) to powiedział, że mam się szykować luty-marzec na wyjęcie złomu. Jak będzie OK w grudniu.

jasmar

ojacie napisał(a):

jasmar napisał(a):

[. CZy ten mój zwiększony obrzęk to może być z tego, że odstawiłam te zastrzyki????? Jak Wy mieliście????

Moim zdaniem odpowiedź na to pytanie jest zawarta w tym zdaniu "Ja brałam cały czas do 29.10 i dopiero teraz kazał mi odstawić bo mam się w miarę dużo ruszać czyli chodzić z małym obciążaniem." Opuchlizna tak łatwo nie schodzi, a im więcej ruszasz nogą tym większy obrzęk.

Ale ja przedtem też w miarę dużo chodziłam a po nocy zawsze mi odchodził obrzęk a teraz nie całkiem

eliska

hej, jest tu kto ?

🙂

eliska

jasmar napisał(a):

eliska napisał(a):

aaa i maśc mam do smarowania na opuchliznę, bo noga taka utyta, że hej

Eliska jaką masz maść na opuchliznę bo mnie też ostatnio tak puchnie, że wieczorem ciężko nią ćwiczyć??? Wrzuciłam nowe zdjęcia moich nóg na bloga. Możesz porównać czy masz "grubsze" w kostce???
Po ściągnięciu gipsu lekarz przepisał mi LIOTON 1000 żel,
Powiedział, ze działa na zmniejszenie obrzęku,
może faktycznie obrzęk troszke sie zmniejszył, ale....noga dalej spuchnięta okropnie, plus, ze po wysmarowaniu, zwłaszcza wieczorem odczuwam taka małą ulgę...
a poniżej treść z ulotki
Zastosow/Wskazania : Wspomagająco w chorobach żył powierzchownych: w zapaleniu żył, zakrzepowym zapaleniu żył, żylakach kończyn dolnych, krwiakach podskórnych, stłuczeniach, obrzękach oraz w zapobieganiu i leczeniu przerosłych blizn i bliznowców.
jasmar
coś słaby ruch pewnie przez zmienioną grafikę. A może ONI to specjalnie zrobili bo za dużo się pisało???
jasmar
Dzięki Eliska lioton 1000 znam moja babcia go stosuje, ale twierdzi że niezbyt jej pomaga. Słyszałam jeszcze, że jest Reparil w żelu bo ja mam (i biorę od 3 dni) w tabletkach-zapisali mi to w Zakopcu potem miałam przerwę a teraz znów wróciłam do tego. Może pomoże na ten mój obrzęk
jasmar
Alawpr czyżbyś spała??? Albo jesteś tak wykończona rehabilitacją, że wieczorem padasz do łóżka. Ale to dobrze szybko wrócisz do formy i jak zdejmą Ci gips będziesz śmigać.
alawpr
Jestem właśnie wróciłam z kominów.
eliska

muszę na 5 minut wyjść,

Jasmar będziesz jeszcze chwilę ?

kasiek79
ja tez jestem
alawpr
Kasiek a co ci dzis ten orto powiedział?
alawpr
Ojacie , a u ciebie toż to rewelacja. szczęśliwa kobieta!! Jejuniu jak ja bym tak chciala!!! Chyba jajo strusia zniosę do tego 13 grudnia. To jakas masakra tyle czasu!!!
jasmar

Ala o jakie kominy chodzi czyżbym była nie w temacie??

Eliska my dopiero zaczynamy nocną zmianę z Ala- mam nadzieję na udany wieczór, bo dołek odszedł w niepamięć i oby już nigdy nie wrócił. Choć trochę wątpię-na tyle już się znam-niestety. I nie uwierzę nikomu kto twierdzi, że po złamaniu nie miał ciężkich chwil i dołka!!!!

alawpr
Z tą nogą w gipsie ale kustykająca jestem bardziej do ludzi i moge sie poruszac jako- tako ,wiec zapełniam sobie jakos dni aby czas mi szybciej leciał ,bo inaczej oszaleję.
jasmar

alawpr napisał(a):

Ojacie , a u ciebie toż to rewelacja. szczęśliwa kobieta!! Jejuniu jak ja bym tak chciala!!! Chyba jajo strusia zniosę do tego 13 grudnia. To jakas masakra tyle czasu!!!

Tylko nie strusia to przecież wielkie-kurze Ci nie wystarczy??

alawpr
dziewczyny na opuchnięcia biore Detralex,jest na receptę. ale można kupic zamiennik bez recepty Diosminex. Mi pomaga i lekarz pozwolił na zażywanie.
alawpr

jasmar napisał(a):

alawpr napisał(a):

Tylko nie strusia to przecież wielkie-kurze Ci nie wystarczy??

Jak sie zapre to dam radę 😉

alawpr

jasmar napisał(a):

Ala o jakie kominy chodzi czyżbym była nie w temacie??
Eliska my dopiero zaczynamy nocną zmianę z Ala- mam nadzieję na udany wieczór, bo dołek odszedł w niepamięć i oby już nigdy nie wrócił. Choć trochę wątpię-na tyle już się znam-niestety. I nie uwierzę nikomu kto twierdzi, że po złamaniu nie miał ciężkich chwil i dołka!!!!

lekarz kazał mi łazic w gipsie i o kulach i mimo że tempo mam zółwia to łażę gdzie popadnie. Nie doszlam do pełnego obciązenia ale i tak jest fantastycznie w porównaniu z kicaniem na jednej nodze.
alawpr
ale ten gips jest do jednej wielkiej d.....py !! Jeszcze takiego dziadostwa nie miałam. Obciera mi pięte. Robie wygibasy aby ułożyc tą moja połamana tak aby jakoś sobie ulżyc. Wnerwia mnie to totalnie!!!!!!!!
alawpr
I zaraz musze leciec na cwiczenie do sypialni aby uwalic sie na łóżu i cwiczyc. i powiem wam ,ze czasami porycze sobie w trakcie tych cwiczeń ,że tak boli i że człowiek tyle musi sie nacierpiec .
alawpr
Lilla , jak tam twoja szanowna lewa??? daje ci popalic, czy juz sie wyciszyła???
alawpr
Ja sobie obiecałam ,że jak zdejma mi ten diabelny gips, to zamiast na zakupy to chyba sie uwale jakimś napojem wyskokowym do stanu pełnego upodlenia. Bo moja cierpliwośc ma sie już ku końcowi .;-(
kasiek79

alawpr napisał(a):

Kasiek a co ci dzis ten orto powiedział?

szczerze to nie chciał nic powiedzieć okazało sie zezna mojego lekarza prowdzącego. Nic sie więcej nie dowiedział tlyko tyle za tak moze byc tzn ta opuchlizna.
A jak powiedziałą mu że kolano się parwie nie rusza i pokazałam jak tlyko podniose nogę o.... pwoiedzial że po tygodniu mam super ruch i moze za dużo ćwicze dlatego mi tak puchnie.
kasiek79

alawpr napisał(a):

Ja sobie obiecałam ,że jak zdejma mi ten diabelny gips, to zamiast na zakupy to chyba sie uwale jakimś napojem wyskokowym do stanu pełnego upodlenia. Bo moja cierpliwośc ma sie już ku końcowi .;-(

a czemu etarz sie nie upoisz 🙂

kasiek79

alawpr napisał(a):

ale ten gips jest do jednej wielkiej d.....py !! Jeszcze takiego dziadostwa nie miałam. Obciera mi pięte. Robie wygibasy aby ułożyc tą moja połamana tak aby jakoś sobie ulżyc. Wnerwia mnie to totalnie!!!!!!!!

wstaw jakies zdjęcie bo jestem bardzo ciekawa jak to wygląda

alawpr

kasiek79 napisał(a):

alawpr napisał(a):

a czemu etarz sie nie upoisz 🙂

Bo to nie wskazane -procenty bardzo źle wplywają na zrost. Walnęłam papierochy to i pic nie bedę. Nie chce sobie zaszkodzic, bo bym sama sobie musiała wpierniczyc manto 😉

alawpr

kasiek79 napisał(a):

alawpr napisał(a):

wstaw jakies zdjęcie bo jestem bardzo ciekawa jak to wygląda

To jakis wymysł idioty. Mogli mi dac ortezę ......ale nieeee......wyrazili zgody dziady. fotki wstawie jak synuś odda apatrat po wyjezdzie.

alawpr
Kasiek dobrze że chociaz ten lekarz powiedział ci że te objawy z noga są do przyjęcia.
jasmar
kurczę poszłam tylko zrobić sobie herbatkę i dać kolację kotu a najstarszy dorwał się na 5 minut do komputera i trwało to pół godz.
alawpr
Kasia czy ty obciążasz juz nogę tak absolutnie do pełnego obciążenia???