Złamanie nogi - rehabilitacja

Założył master_44, 28 marca 2007 · 429 106 wyświetleń · strona 717 z 977

marchewka

Dota napisał(a):

a. napisał(a):

Też Wam wystaje żelastwo przez skórę?

Główka od śruby przy wewnętrznej kostce wystaje tak mocno, że przez skórę mogłabym ją palcami "wykręcić".

jak jak się uprę to policzę ile gdzie jest 😉

kasiek79

WITKA

ja juz po śniadanku. Z dnia na dzień nózka bardziej spuchnięta no i..... mam tak samo jak niektózy ze rano znowu sztywne kolanko i trzeba je rozćwiczyć. Chciałą dizisja iśc do córy na zajecia otwarte do przedszkola apotem z dzieciakami na zajęcia akrobatyczno-gimnastyczne ale nie wiem jak to będzie. W koncu plus dwupoziomowego mieszkania. Ćwicze wchodzenie i schodzenie w domu Bo kurde mieszkam na ostatnim pietrez i narazie to największa przeszkoda. Hehe gdybym mieszkała na parterze ( w poprzednim mieszkaniu tak mieszkałam) to juz bym była na podwórku. Dzisiaj kryzys zakwasowy ale fajnie fajnie niech mięśnie ćwiczą i bolą.

Czy któras jeździła rowerkiem w krótkim gipsie?????

riviolla

Polamana Kaska napisał(a):

Tak myślałam, że u Ciebie wszystko wrócilo do normy, zawsze byłaś dzielna i szłaś do przodu. Chodzisz na rehabilitację, czy sama starasz się uprawiać jakieś sporty?

U mnie faktycznie gładko, a jak mniej, to nie narzekam. Ostatnio lekarz stwierdził, że miałam bardzo dużo szczęścia. Nie wiem, co miał na myśli, ale jeśli mówimy o szczęściu, to z pewnością miałam je, gdyż trafiłam na świetnych fachowców w Austrii, którzy pięknie i równiutko złożyłi kości. A zrosło się ekspresowo (3,5 -4 miesiące), szybko odrzuciłam kule, cały czas ćwiczyłam i ćwiczę ostro. A teraz czekam na śnieg, żeby pognać na biegówki. 🙂

Nooo... biegówki! Aż tak odważna to ja nie jestem 😉 I do śniegu w ogóle mi nie spieszno! Aktualnie nie chodzę na rehablitację, ale będę mieć jeszcze jedną serię pod koniec listopada. Ćwiczę za to na orbitreku, wprawdzie nie ze względu na nogę, ale może przy okazji coś jej to da 🙂 Pozdrowionka!
ojacie
Wiecie co, czasami bycie kuśtykiem ma swoje plusy. Wczoraj na fizyce zostałam wezwana do tablicy: "To pani kula? A to niech pani siada, wezmę kogoś innego" 🙂 Oh, jak mi było przykro, na prawdę 🙂
riviolla
Ojacie to Ty taka "szkolna" jeszcze jesteś? Jakoś mi umknęło 😉
ojacie
Studiuję 🙂
riviolla
A... no bo to "na fizyce" tak jakoś szkolnie zabrzmiało 😛 A co studiujesz?
ojacie
chemię
ojacie

kasiek79 napisał(a):

Ja jeździłam na rehabilitacji. Tam był taki rowerek w którym sobie ustawiasz procentowo siłę. Chyba 40% to było największe obciążenie, a mi kazali jeździć na tym 6% na początku (czyli tym najsłabszym), ale to dopiero w drugim turnusie rehabilitacji i jak miałam bardzo spuchniętą nogę to właściwie nic mi nie pozwalali robić, jedynie zabiegi, szczególnie krio. Skoro jest obrzęk tzn, że utrzymuje się stan zapalny, to może odpuść sobie na razie.. Twoja nóżka i tak już dostatecznie dostała w.... kość!

kasiek79

ojacie napisał(a):

kasiek79 napisał(a):

Ja jeździłam na rehabilitacji. Tam był taki rowerek w którym sobie ustawiasz procentowo siłę. Chyba 40% to było największe obciążenie, a mi kazali jeździć na tym 6% na początku (czyli tym najsłabszym), ale to dopiero w drugim turnusie rehabilitacji i jak miałam bardzo spuchniętą nogę to właściwie nic mi nie pozwalali robić, jedynie zabiegi, szczególnie krio. Skoro jest obrzęk tzn, że utrzymuje się stan zapalny, to może odpuść sobie na razie.. Twoja nóżka i tak już dostatecznie dostała w.... kość!
a not o spbi eodpuszczę bo mam ją mocno spuchnietą.
dzięki na info. narazie będe cwiczyła na kanapie
Aurora

a. napisał(a):

Nudne zaczyna być to forum.
Żeby rownowaga w przyrodzie była a dobra passa wciaz trwała kazdy ma napisac kwękajacego posta!

Wystarczy wejść na stronę link zewnętrzny zablokowany i poczytać pod spodem posty ludzi cierpiących na Zespół Sudecka. Jestem dopiero w 1/5, a ciary mnie przechodzą. Zwłaszcza historia niejakiego Krzysztofa - do poczytania ku przestrodze - co może spowodować złe leczenie i niewłaściwa rehabilitacja po złamaniu.
A jak zastanawiacie się nad USG - czy warto, to poczytajcie historię Marty.
Aurora

marchewka napisał(a):

Aurora napisał(a):

marchewka napisał(a):

Ala!
jesli mogę to proszę o namiar na Twojego doktora, choć obie jesteśmy leczone w stolicy, to ja chyba w jakiejś innej epoce, jak czytam co Ci na tych Szaserów wyprawiają to myslę, że może po 20 miesiącach też mogliby mi pomóc? juz mam serdecznie dość czekania na cud.
czy długo trzeba czekać na wizytę i czy przyjmuje prywatnie?
będę wdzięczna za info 😉

Marchewko! Jeśli masz możliwość, mieszkasz tam, to przenieś się koniecznie do Ali lekarza, bo ile się można męczyć ze złamaniem!?! Może i Tobie podaliby te komórki?
spróbuję, ale jak tak czytam jak się wszyscy zrastają to myślę, że może ja też się zrosnę z moim dotychczasowym lekarzem? może panikuję niepotrzebnie?
Nie panikujesz niepotrzebnie. Jakby Twój lekarz miał Ci pomóc, to już by to zrobił. Moim zdaniem powinnaś się przejść do tego Ali lekarza i nie mieć żadnych wyrzutów sumienia względem pierwszego. On przecież nie musi nic o tym wiedzieć.
a.
Śniło mi się, że chodzę... znowu...
kasiek79
wiecie co wiem że nie mam SUDEKA (tak przynajmniej myslę hehe) ale czemu ta noga cąły zcas sina jest?????? tez tak macie???? Obie mają rózny kolor. Chora jest ciemniejsza ale to jeszce pozostalosc opalenizny no i sina
Aurora

kasiek79 napisał(a):

wiecie co wiem że nie mam SUDEKA (tak przynajmniej myslę hehe) ale czemu ta noga cąły zcas sina jest?????? tez tak macie???? Obie mają rózny kolor. Chora jest ciemniejsza ale to jeszce pozostalosc opalenizny no i sina

A czytałaś te historie? Szok.
Na początku noga sinieje i jest to normalne. A zastrzyki wciąż bierzesz?
eliska

kasiek79 napisał(a):

Witam cieplutko, w ten zimny i bury dzień...
Kasiu, ja po ściągnięciu gipsu jestem tydzień i czwarty dzień i dalej mam siwą i opuchnietą, tak jak ktos tu na forum ładnie określił, mam nogi takie nie od pary
eliska
a co czytacie ? bo ja mam zaległosci w czytaniu forum 🙂
a.

kasiek79 napisał(a):

norma kasiek, moja wyglądała jakby ją ktoś dosztukował na prędce

Aurora

eliska napisał(a):

a co czytacie ? bo ja mam zaległosci w czytaniu forum 🙂

Patrz trochę wyżej (link do takiej jednej strony)

kasiek79

Aurora napisał(a):

kasiek79 napisał(a):

własnie nie tzn zostało mi jeszcze chyba 5 i lekarz powiedział ze dosc
a łydka była twarda jak kamień. udo też jest twarde ale lekko sobie rozmasowuje to jest troche lepiej i borowiną przykąłdam
eliska

a. napisał(a):

Śniło mi się, że chodzę... znowu...

heheh, mnie się to śniło wczoraj...
a dokładnie, że zaczęlam chodzić bez kul, normalnie, tylko że za chwilę pomyślałam (we śnie), że jak małżonek obaczy, że śmigam bez kul, to będę musiała czynnie brać udział w pracach domowych...i szybciutko kule wziełam do rączek heh
Tylko, że ja tak nie myślę...bo już doczekać się nie mogę normalności...normalnie nie mogę się doczekać normalności!
kasiek79

a. napisał(a):

kasiek79 napisał(a):

norma kasiek, moja wyglądała jakby ją ktoś dosztukował na prędce
no ja własnie pamietam ze pisaliście że nogi jak nie od pary wiec narazie sie nie prezjmuje za bardzo hehe. Wkurzają mnie te rany dookoła kolana bo cały zcas mi ropieją. Chorobka!!!!
Ja myslalma ze jak zdejnma mi gips to będę miała jednego wielkiego flaka a ja mam jeden wielki kamień
kasiek79
no i kolano mnie boli ale tez narazie się nie przejmuje bo kurde ma prawo
Aurora

kasiek79 napisał(a):

Aurora napisał(a):

kasiek79 napisał(a):

a łydka była twarda jak kamień. udo też jest twarde ale lekko sobie rozmasowuje to jest troche lepiej i borowiną przykąłdam
To jak skończysz zastrzyki, to bierz lepiej jakieś tablety na krążenie, w końcu jesteś jeszcze w gipsie; ja biorę Phlebodię.
Aurora

kasiek79 napisał(a):

Tak, to normalne, niestety.

Aurora
A Jasmar wciąż milczy (wczoraj była na kontroli), a Alawpr pewnie się wygina na gimnastyce.
eliska

Aurora napisał(a):

A Jasmar wciąż milczy (wczoraj była na kontroli), a Alawpr pewnie się wygina na gimnastyce.

Widzę, ze u Ali super wyniki,
Alu, toś Ty prekursorka w zastosowaniu różnych metod leczenia polamańców 😉
kasiek79

Aurora napisał(a):

kasiek79 napisał(a):

Aurora napisał(a):

To jak skończysz zastrzyki, to bierz lepiej jakieś tablety na krążenie, w końcu jesteś jeszcze w gipsie; ja biorę Phlebodię.
tak myslisz???? popytam koleżanke z apteki co mi radzi kupic
kasiek79

Aurora napisał(a):

kasiek79 napisał(a):

Tak, to normalne, niestety.

no własnie dlatego sie nie narazie nie przejmuje tlyko zaciskam zęby. Ale smieszni sa ludzie którzy mysla ze jak skrócili mi gips to od razu zacznę biegać. Bo niestety kto nie był połamany to nie wie że po 2 miesiacach w długim gipsie noga nie od razu się zgina w kolanie, ze puchnie niemiłosiernie od czasu do czasu boli a organizm musi przyzwyczaić się do dłuższej pozycji pionowej. Ale to juz ich problem

alawpr
O mamuniu ,wróciłam! 2 godziny pod kropłówką,bo to,,ścierwo" kalcytynina musi leciec tak jak ja teraz chodzę,czyli jak slimak .Na zakończenie zastrzyk w pupę.Odleżec 15 min i jazda na rehabilitacje. jestem wypluta jak ściera. Nie mam pojęcia jak zbiorę siły na cwiczonka w domu??? Pobyczę sie troszke w domku ,odczynie cwiczonka i wyjezdzam 🙂