Złamanie nogi - rehabilitacja

Założył master_44, 28 marca 2007 · 429 106 wyświetleń · strona 820 z 977

kasiek79

prazynka napisał(a):

te drenaże polegają na takim delikatnym wyciskaniu czy mocnym? Miałam robione w sanatorium ale jakoś nie byłam przekonana, kobieta mnie tak lekko masowała jakby wcale

Z doświadczenia wiem ze limfatyczny boli. i to bardzo jak limfa zalega Im mniejsze zaleganie tym mniejszy ból

jasmar

kasiek79 napisał(a):

doskonale ciebie rozumiem bo ja jak wyszłą o 8 to............. no właśnei póxnym wieczorem wróciłą i gdyby nie to ze maz na popołudia to pewnei bym nawet do was nie miała jak zajrzeć.

No mnie wprawdzie aż tak długo poza domem nie ma, ale wypuszczam się już na zakupy np. do biedronki-samochodem zw towarzystwie męża. Dziś byłam na urodzinach u koleżanki, wróciłam po 9-tylko dlatego, że mąż mnie odwoził i już musiał jechać do pracy(nocki). I muszę Wam powiedzieć, że pozwoliłam sobie nawet na malutki kieliszeczek nalewki miodowej i nic mi nie jest(nie boli brzuch). Może już teraz mam naprawdę z górki. Ech żeby tak wszyscy tutaj mogli napisać. Zycze Wam tego

LillaKorn

prazynka napisał(a):

te drenaże polegają na takim delikatnym wyciskaniu czy mocnym? Miałam robione w sanatorium ale jakoś nie byłam przekonana, kobieta mnie tak lekko masowała jakby wcale

Zdecydowanie mocne!

prazynka
No to kobieta fuszerkę odstawiła, nic mnie nie bolało, prawie nie czułam masażu a efektu zero. I to masażystka z sanatorium 😠
kasiek79

kasiek79 napisał(a):

LillaKorn napisał(a):

kasiek79 napisał(a):

wiem wiem Widze z reszta do poloy ruszające się obolałe i popuchnięte kolano to wiem co mnie czeka ze skokowym NIESTETY

Powiem Ci, że moj mnie jeszcze boli i czuję jakby kostkę jak zespawaną od wewnętrznej. Aktualnie łażę na masaż limfatyczny obu kończyn i rano po masażu stae jest mniej sztywny i mniej bolesny ale to w dzień po masażu. Nóżka puchnie po calym dniu itd.

ja od niedzieli bęe miała masaże limfatyczne na dwie nogi i ten ............na kolao nie pamietam jak to się nazywalo zaarz moze sobie przypomnę. Te masaze będę miała do środy potem na kilka dni wracam do Augustowa i w nastepny tydzien jadę znowu na tydzień. Moze mi pomoga bo udo mam cały czas twarde

juz wiem Tejp drenujący na kolano mi załozy

jasmar

prazynka napisał(a):

Jeżeli pytasz o masaż limfatyczny-to mnie pierwszy bolał jak diabli-aż piszczałam, a jak kobieta pokazała na zdrowej jaką siła masuje mi tą chorą nogę to zwątpiłam, że takie coś boli. Następne były lepsze

LillaKorn

kasiek79 napisał(a):

prazynka napisał(a):

Z doświadczenia wiem ze limfatyczny boli. i to bardzo jak limfa zalega Im mniejsze zaleganie tym mniejszy ból

Boli niestety. Teraz z każdym masażem mniej.

kasiek79

prazynka napisał(a):

No to kobieta fuszerkę odstawiła, nic mnie nie bolało, prawie nie czułam masażu a efektu zero. I to masażystka z sanatorium 😠

może masaz relaksacyjny ci robiła??? A nie drenaż limfatyczny?

prazynka
No to kolejny raz jestem na NIE jeśli chodzi o śląskie centrum rehabilitacji
jasmar

LillaKorn napisał(a):

kasiek79 napisał(a):

ja od niedzieli bęe miała masaże limfatyczne na dwie nogi i ten ............na kolao nie pamietam jak to się nazywalo zaarz moze sobie przypomnę. Te masaze będę miała do środy potem na kilka dni wracam do Augustowa i w nastepny tydzien jadę znowu na tydzień. Moze mi pomoga bo udo mam cały czas twarde

Napewno Ci pomoże. Jak zaczynałam ok. 5.10 nogę miałam twardą i różową po całości o opuchliźnie nie wspomnę. Teraz po 10 zabiegu nawet pan masażysta był z siebie zadowolony. Pytanie czy taki cykl masaży potrafi skutecznie pogonić limfę z dolnych kończyn.

No właśnie też się nad tym zastanawiam, ale przecież do końca życia nie można masować naszych stóp. Mam jeszcze pytanko-Lilla- co ile dni masz te masaże bo ja raz na tydzień. Może za rzadko???

marchewka

beat(k)a napisał(a):

Witam Wszystkich serdecznie. Zakończyłam dzisiaj rehabilitację i uzyskałam zaświadczenie o zdolnosci do pracy. Wracam do roboty juz w poniedziałek. I mam takie pytanie... Moze wyjadacze tego forum sie doczytali wcześniej.... czy pomino tego ze mam nadal żelaztwo w nodze moge sie starac o odszkodowanie? czy to mozna uznac za zakończenie leczenia, czy mam nadal czekać ze skladaniem tego wniosku?

to zależy chyba od ubezpieczyciela, ja mam PZU i powiedzieli mi, że po zakończeniu leczenia ale nie dłużej niż 2 lata po wypadku. najlepiej zadzwoń albo napisz oficjalne zapytanie to Ci powiedzą.

kasiek79

LillaKorn napisał(a):

kasiek79 napisał(a):

Napewno Ci pomoże. Jak zaczynałam ok. 5.10 nogę miałam twardą i różową po całości o opuchliźnie nie wspomnę. Teraz po 10 zabiegu nawet pan masażysta był z siebie zadowolony. Pytanie czy taki cykl masaży potrafi skutecznie pogonić limfę z dolnych kończyn.

jeżeli nie wynika to .....np z uszkodzenia naczyń to tak Pogoni na pewno

LillaKorn

jasmar napisał(a):

No właśnie też się nad tym zastanawiam, ale przecież do końca życia nie można masować naszych stóp. Mam jeszcze pytanko-Lilla- co ile dni masz te masaże bo ja raz na tydzień. Może za rzadko???

2 x w tygodniu (wtorek, czwartek). Aktualnie 10 mam za sobą.

prazynka

kasiek79 napisał(a):

prazynka napisał(a):

limfatyczny, takie obrzęki miałam, że hej, ale to wg mojej subiektywnej opinii wówczas była fuszerka, nie wiem, co miała mi wycisnąć głaskając mi nogę, a zabiegi te miałam płatne jak za podwójny masaż czyli 60 czy 70 zł za jeden, no, teraz to się wkurzyłam

jasmar

kasiek79 napisał(a):

prazynka napisał(a):

Już nie ważne jak go zwą byle był efekt, A jak nie to może masażystka bała się jak są problemy ze stopą????? Może mało doświadczona???

prazynka

jasmar napisał(a):

prazynka napisał(a):

Mówisz o Reptach???? Nie wiem czy to jest śląskie ale tak mi się zdaje. A ma dobrą opinię. Mnie sąsiadka zachwalała

Nie, o śląskim centrum rehabilitacji w Ustroniu

jasmar

prazynka napisał(a):

Mówisz o Reptach???? Nie wiem czy to jest śląskie ale tak mi się zdaje. A ma dobrą opinię. Mnie sąsiadka zachwalała

kasiek79

prazynka napisał(a):

kasiek79 napisał(a):

prazynka napisał(a):

limfatyczny, takie obrzęki miałam, że hej, ale to wg mojej subiektywnej opinii wówczas była fuszerka, nie wiem, co miała mi wycisnąć głaskając mi nogę, a zabiegi te miałam płatne jak za podwójny masaż czyli 60 czy 70 zł za jeden, no, teraz to się wkurzyłam

no to jeżeli miała robic ci limfatyczny to faktycznie odwaliła........

prazynka

kasiek79 napisał(a):

prazynka napisał(a):

kasiek79 napisał(a):

no to jeżeli miała robic ci limfatyczny to faktycznie odwaliła........

i nieźle kasowała

kasiek79

prazynka napisał(a):

jasmar napisał(a):

prazynka napisał(a):

heh ja w Usroniu zawsze an wedrowych obozach byłąm i zawsze do schroniska szłam obok jakiegoś centrum Moze to to?

jasmar

prazynka napisał(a):

kasiek79 napisał(a):

prazynka napisał(a):

Ja też płacę 60 ale pani uwija się przy nogach-masuje obie -całą godzinkę

prazynka

jasmar napisał(a):

prazynka napisał(a):

kasiek79 napisał(a):

...godzinę? To masz lux !

kasiek79

prazynka napisał(a):

jasmar napisał(a):

prazynka napisał(a):

no godzine to naprawde długo. Mogłaaby krócej

LillaKorn

prazynka napisał(a):

jasmar napisał(a):

Moj też trwa ok. godziny.

prazynka

kasiek79 napisał(a):

prazynka napisał(a):

jasmar napisał(a):

heh ja w Usroniu zawsze an wedrowych obozach byłąm i zawsze do schroniska szłam obok jakiegoś centrum Moze to to?

Tam są i inne uzdrowiska, np. Równica, duże sanatorium, mnie skierowali z Żor, podobno mają zakontraktowane to ŚCR, ale więcej tam nie pojadę, masaż nieprofesjonalny, ćwiczenia grupowe dla osób po endo w biodrze, niedopasowany program pod indywidualne schorzenia, ćwiczenia indywidualne z rehabilitantem to marzenie,a niektóre sale koszmarne

jasmar

prazynka napisał(a):

jasmar napisał(a):

prazynka napisał(a):

Czyli tam gdzie skierowanie dostała Edziag i ma czekać kilkanaście miesięcy. Może spróbuję do Rept tylko niech mi któryś lekarz da skierowanie. Podobno można mieć od ogólnego-tak robi ta moja sąsiadka. Na dzienny oddział czeka się miesiąc, półtora. Może uda mi się jeszcze na L4

jasmar

LillaKorn napisał(a):

jasmar napisał(a):

2 x w tygodniu (wtorek, czwartek). Aktualnie 10 mam za sobą.

A co mówił Ci masażysta-wystarczy czy jeszcze potrzeba???

kasiek79

prazynka napisał(a):

kasiek79 napisał(a):

prazynka napisał(a):

Tam są i inne uzdrowiska, np. Równica, duże sanatorium, mnie skierowali z Żor, podobno mają zakontraktowane to ŚCR, ale więcej tam nie pojadę

wiem wiem bo nawet pod ta jedną górkę jak wchodziłam to kila mijałam Ale jedno było takie duuuuuuuuuuuuuuże. Ja mieszkałą zawsze w WIACIE

kasiek79
PRAŻYNko no ŻOry tam blisko jakieś 40km My zawsze z męzem jak ylismy w górach w Szcyrku albo Ustroniu to do rodzinki do Żor skakalismy
jasmar

prazynka napisał(a):

jasmar napisał(a):

prazynka napisał(a):

Miałaś mniej??? Toż to było istne zdzierstwo i jeszcze się baba nie wysiliła. No cóż mądry Polak po szkodzie. Ja na swoją nie narzekam. Tylko po pierwszym się zestresowałam i spanikowałam bo noga bardzo bolała-jakbym miała zakwasy- a teraz jest Ok